Іван Заєць: Вилучати сьогодні з програми обов’язкових іспитів історію — це диверсія

Людина виховується на історії, на важливих історичних подіях. Українці — велика нація, якщо поглянути на історію. Тому історична пам’ять, національна ідентичність у формуванні соборності нації надзвичайно важливі.

Іван Заєць у програмі "Суспільні діалоги"
Іван Заєць у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив депутат багатьох скликань і колишній міністр екології Іван Заєць у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Вилучати сьогодні з програми обов'язкових іспитів історію — це просто диверсія. Треба прямо говорити. Це диверсія, яка хоче зупинити процес писання правдивої української історії, бо ми до сьогоднішнього дня не маємо цієї правдивої історії. Нам писав цю історію переможець. А хто був тоді переможцем? російська імперія була переможцем. І вона все зробила для того, щоб написати історію російської імперії переважно як російської. Тобто тут нашого елементу абсолютно не було. Тому не дивно, що сьогоднішній московський карлик путін говорить про те, що не було українського народу, що Україну придумав, наприклад, Ленін. І це не просто від безкультур'я, хоча цей елемент надзвичайно важливий стосовно путіна, а це свідома брехня, продовження тієї політики, яка була в попередніх часах, характерна для російської імперії», — пояснив він.

На його думку, депутати, які намагаються впровадити такі зміни, самі не знають історії, не цікавилися нею, хоча обіймають великі державні посади.

«І тому для них це здається не дуже важливим. Але з іншого боку, я не допускаю свідомої діяльності, щоб зупинити наше національне відновлення, тому що історія та мова — це два чинники, які формують націю, які формують сам дух людини. Тому я не виключаю такого варіанту, що є люди, які спеціально це роблять для того, щоб нас збивати з цієї дороги, щоб нас роз'єднувати вже на рівні виховання», — додав експерт.

Водночас дехто повторює фразу «не на часі» стосовно освіти та вивчення історії. Гість програми вважає, що для таких людей ніколи не настане той час, коли необхідно починати.

«Треба завжди починати раніше. Треба виходити з того, що націю формує вчитель, націю формує священник. Освіта повинна бути українською мовою, освіта має проводити оцю нитку нашої національної історії. До тих пір ми не зможемо вийти на цю дорогу великого поступу. Тому оці відмовки „не на часі“ — це не для нас, це не для людей, які розуміють важливість історії у формуванні людської свідомості й об'єднанні самої нації. Це щось подібне до того, як пропагують „яка різниця“: яка різниця, якою мовою розмовляти, яка різниця, знати історію чи не знати… Велика різниця, тому що історія виховує в нас відчуття спільності», — підкреслив він.

Зараз, під час російсько-української війни, каже ексміністр, треба усвідомити, що росія — це ворожа нація до всього цивілізованого.

«Нам важливо не тільки зафіксувати у своїй свідомості, що це інша нація чи населення, а й те, що це чужа нація. І коли ми будемо бачити цей об'єкт, так званий російський народ, у своїй правдивій основі, у самій природі, тоді ми зможемо виробити політику опору цим безкінечним імперським зазіханням. Тоді ми зможемо всередині самої України вибудувати такий клімат, таку атмосферу, щоб люди тягнулися один до одного, щоб вони гордилися тими історичними важливими подіями, якими рясно усипана наша історія. Вороги хочуть виграти час, тому що вони бачать, що ця війна збудила величезні маси людей, величезну індивідуальну творчість», — підсумував Заєць.

Рекомендовані публікації