Гарантії безпеки у мирні часи для України: що мав на увазі Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі з президентом США Джо Байденом говорили про гарантії безпеки для України та сценарії закінчення війни.

Валерій Клочок
Валерій Клочок

Про це під час ефіру заявив керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок.

«Під час зустрічі з Байденом Шольц говорив про те, що Німеччина розглядає гарантії безпеки для України. Також говорили про сценарії розвитку подій в Україні. Один з них — переговори з рф. Проте вони відбудуться лише після виведення військ рф та рішення, яке ухвалить Україна. Наразі росія продовжує пропаганду про те, що Захід не дозволяє Україні почати переговори з рф. Це повна маячня та класична ІПСО. Посил Шольца був в тому, що перемовини з рф можливі лише після повного виведення військ з території України. Тільки після цього будуть говорити про надання гарантій безпеки Україні», — каже В. Клочок.

За його словами, наразі гарантією підтримки України буде постачання необхідної зброї та її фінансування.

«Дискусія про надання зброї Україні саме Берліном, була непроста. МЗС України справедливо критикували владу Німеччини за дуже повільне постачання озброєння. Сьогодні Німеччина стала передовою країною ЄС, яка постачає нам зброю. Шольц говорить, що зброя продовжить надходити, також він обговорює трансатлантичне співробітництво Європи та США. Це дуже важливо, бо в останні роки було багато ІПСО, що США втрачає зв’язки з ЄС. А візит Шольца до Байдена продемонстрував налагодження добрих стосунків. Це гарантіії, що Україна отримає достатньо допомоги», — зазначає каже В. Клочок.

Він зазначав, що для вступу до ЄС до НАТО, Україна повинна виконати певний комплекс дій та заходів.

«В липні 2023 року відбудеться саміт Альянсу, на якому буде визначатися формат співпраці, а також формалізація формату співпраці України з цим Альянсом. В умовах війни про членство в НАТО говорити зарано, але не виключаю, що нам нададуть ПДЧ», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації