Чаленко: Китай поки що не перейшов червоні лінії, щоб назвати його напряму союзником москви

Наразі саме Китай відіграє головну роль у тому, щоб росія не застосувала ядерну зброю, у тому числі тактичну. Китай зараз активно працює в цьому напрямі та не дає рф здійснити такі апокаліптичні плани.

Китай поки що не перейшов червоні лінії, щоб назвати його напряму союзником москви
Китай поки що не перейшов червоні лінії, щоб назвати його напряму союзником москви

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я думаю, що російська федерація неодноразово робила запити про військову допомогу Китаю, у тому числі в питанні летальної зброї. Але Китай поводить себе мудро, він дійсно не підставляється під можливість санкцій. Це якщо ми не говоримо про співпрацю у сфері енергетики та постачання російських енергоресурсів Китаю. Китайський бізнес зараз остерігається вторинних санкцій і тому потроху теж виходить з російського ринку», — пояснив він.

У ЄС заявили, що не мають доказів того, що Китай постачає зброю росії. Водночас США про це говорять уже не один тиждень.

«Маємо розуміти, що мета будь-яких таких заяв з боку Сполучених Штатів превентивна. Тобто можуть бути дані про певні перемовини, але факту самої передачі немає. Тому за рахунок публічного тиску є спроба унеможливити подібне постачання зброї з боку Китаю до російської федерації. Але є і зворотний бік медалі — що більше зараз Сполучені Штати Америки будуть тиснути на Китай саме публічно, то більше це дає приводів для офіційного Пекіна протиставляти питання постачання зброї росії себе до Сполучених Штатів. А оскільки ми зараз бачимо дійсно створення двополярного світу, то це може навіть трохи підштовхнути певною мірою офіційний Пекін», — зазначив експерт.

Проте Чаленко має великі сумніви, що Китай зараз може на це піти.

«Знову ж таки, це може відбутися з точки зору, наприклад, дотримання певного військового балансу на полі бою. Китай не хоче, щоб росія чи Україна програла або виграла. Китай уже виходить на такий рівень, що йому потрібно, щоб не перемогла коаліція, створена на чолі зі Сполученими Штатами. Тому можуть застосовуватися різні дії. Але, я думаю, що скоріше за все вони будуть фінансового характеру, також допомога росії під час Радбезу ООН, наприклад. Як ми бачили, це відбувалося на Саміті G20, коли Китай і росія синхронно виступають у темі української війни. Ця синхронність була й на зустрічі з міністрами фінансів і очільниками центробанків, й на зустрічі міністрів закордонних справ. Тобто уже вимальовуються певні тенденції», — підсумував політолог.

Рекомендовані публікації