Ніхто у світі не хоче появи нового потужного економічного гравця, яким може бути Україна, — економіст

Історія показує, що кожна війна, як не дивно, — це можливість для стрибка в розвитку. Але одні країни використовують цю можливість, а інші — ні. При чому, незалежно, це країна, яка перемогла у війні, чи країна, яка програла.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Яскравий приклад — Друга світова війна. Нібито країна, яка виграла, — Радянський Союз, а розвитку не мала після Другої світової війни на фоні тієї ж країни, яка програла, — західна Німеччина, яка стрімко пішла вгору в розвитку», — зазначив він.

За його словами, роль державної влади має проявлятися в тому, щоб усі ті проблеми, які постали під час війни, перетворити на стрибок у розвитку.

«Перш за все, технічний, науковий, економічний стрибок, і в результаті, суспільний розвиток. Це можливість використати післявоєнний час. Але як ми нею скористаємося, це вже від нас залежить. Повірте, що ніхто у світі не хоче появи нового потужного економічного гравця, яким може бути Україна, і повинна бути. Перш за все, це країни, недалеко від нас, тобто Європа. Ніхто не хоче, щоб під боком зараз виріс економічний гігант. А за потенціалом місце України, як мінімум, — це перша п'ятірка економіки Європи. І в принципі потім ми повинні боротися за місце на п'єдесталі», — наголосив експерт.

Зараз Україну у світі почали сприймати інакше, каже Новак, тому що раніше мало хто навіть розрізняв Україну та росію.

«Тепер зрозуміли, що це зовсім різні народи з абсолютно різним світоглядом, мораллю, культурою. І цей момент треба використовувати після військової перемоги перш за все в економічній площині. Якщо ми цей момент упустимо, то, на жаль, ми підемо тим шляхом, що війна нас нічому не навчила та навіть війна не дала нам можливості для стрибка в розвитку. А це все залежить від нашої домашньої робити. Ніхто нам ззовні будувати Україну не буде», — пояснив він.

В Україні багато товарів дорожчі, ніж в Європі. Хоча ресурси дешевші, а заробітні плати менші. Це, вважає економіст, тому що в наших товарах одразу і корупційна, і хабарницька складова, і складова неефективної економічної системи, і складова ухиляння від сплати податків.

«У держави немає ніяких своїх грошей. У влади є тільки гроші наших платників податків. Вона їх просто перерозподіляє. Навіть той державний борг, який держава залучає. А потім його сплачують з бюджету, який формуємо ми, платники податків. Тобто державний борг влада бере від нашого імені на наші кишені», — сказав гість програми.

На його думку, запит має дати суспільство, але щоб він був «не на шоу, а на зміст».

«Нам не треба особливо суспільство будувати. Тому що, хто ми є, прекрасно показала, на жаль, трагедія, війна. Вона показала, що українці тільки перед великою небезпекою здатні об'єднатися, здатні акумулювати всі наявні ресурси та залучити ненаявні. Але це не завдяки державі, це скоріше всупереч державі. Суспільство саме організовується навіть на рівні технологічного ланцюга, конвеєрного ланцюга. Це говорить про те, що в нас потенціал надзвичайно великий, але він так може й залишитися потенціалом, якщо економічна система знову почне це все задавлювати, ініціативи, ідеї, наукові розробки, винаходи», — підсумував Новак.