Треба повернутися до організації медицини Семашко, — Олег Панасенко

В Україні треба, на думку провідних фахівців Вільної профспілки медичних працівників, просто повернутися до тої організації медицини, яку називали «медицина Семашко».

Олег Панасенко в програмі "Суспільні діалоги"
Олег Панасенко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова Вільної профспілки медичних працівників Олег Панасенко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Ця модель медицини була рекомендована Всесвітньою організацією ЮНЕСКО до впровадження в усіх цивілізованих країнах світу. Єдине, що треба було змінити, — це модель фінансування. Але ж ніхто не задумувався над тим, що організація медицини в нас була найкраща. І поки що організація медицини в нас найкраща», — зазначив він.

Оскільки Вільна профспілка медичних працівників розповсюджена по усіх регіонах України, голові організації телефонували наші профспілкові лідери та розповідали про те, що багато людей у перші дні широкомасштабного вторгнення були вимушені виїхати за кордон. Вони перебували в таких країнах як Чехія, Норвегія, Британія, Німеччина.

«І багато з наших біженців все ж таки повернулися додому. І вони говорять про те, що, на їхню думку, медицина в Україні найкраща за організованістю, за доступністю, за якістю фахівців, медиків, медичних сестер. Те, про що і говорила наша профспілка. Але це все зараз знищується. І знищується, на жаль, такими швидкими темпами. Нам заговорили всім вуха про те, як у нас буде добре при цьому Законі „Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення“», — сказав експерт.

Голова профспілки згадав і Уляну Супрун, яка говорила, що найкраща медицина — це британська модель.

«Але в нас і близько ніколи не було тої британської моделі, тому що там по 17 разів було фінансування. І то наприкінці грудня 2022 року медики Британії вийшли на масові акції протесту проти тої „найкращої“ моделі медицини світу. Найкраща модель була якраз в Україні. На жаль, була. На щастя, якісь вогники ще залишилися, ще залишилися фахівці, які, при умові якщо не заважати, а навпаки — дати розвиток, зможуть відродити медицину та вивести її на високий рівень. Для цього не треба винаходити щось нове. А НСЗУ (Національна служба здоров'я України) — це, на думку нашої профспілкової організації, мегакорупційна організація, куди стікається весь бюджет на медичну галузь», — вважає гість програми.