Експерт розповів, чи зможе новий директор знизити ефективність роботи НАБУ

Знизити ефективність роботи НАБУ новий директор точно не зможе, бо знижувати її не має куди. Головна проблема НАБУ у його безконтрольності.

Експерт розповів, чи зможе новий директор знизити ефективність роботи НАБУ
Експерт розповів, чи зможе новий директор знизити ефективність роботи НАБУ

Про це в коментарі розповів ексрадник директора Державного бюро розслідувань, голова правління ГО «Рада громадського контролю» Олег Шрам.

«НАБУ за всі 7 років свого існування так і не стало тим органом, який здатен впливати на рівень корупції в державі, чи хоча б в окремих його сферах відповідальності. Розслідувати окремі провадження може. Але 1,7 обвинувальних акти на одного детектива за сім років роботи — це фіаско.

Сподіваюсь, у нового директора, який до цього не працював ні в НАБУ, ні в іншому антикорі, що на мою думку є головним і дуже важливим результатом конкурсу, вийде змінити ситуація на краще", — каже експерт.

На запитання, що насправді заважає НАБУ якісно виконувати свої функції, О. Шрам відповів наступне.

«Насправді нічого, ні законодавчо, ні інституційно. Головна проблема НАБУ у його безконтрольності.

Чинне законодавство передбачає три форми контролю за його діяльністю", — каже експерт.

1) зовнішній незалежний аудит, який мав би проводитися щороку, але так і не був проведений жодного разу. А в жовтні 2021 в Законі взагалі прописали, що перший такий аудит буде проведений лише через рік після призначення нового директора.

2) парламентський контроль, який має здійснювати Комітет ВР з питань антикорупційної політики. Я не пригадую жодного критичного зауваження до роботи Бюро з боку цього Комітету. Цей Комітет не провів жодного предметного та професійного розгляду питань діяльності НАБУ та його результатів. Достатньо подивитись їх відповідні засідання.

3) громадський контроль, який має здійснювати Рада громадського контролю при НАБУ. З 2019 року цю Раду контролюють представники ГО «Демократична сокира» зі своїми сателітами. І тут достатньо лише нагадати, що ця ГО публічно збирала кошти на заставу екс-голові Нафтогазу Коболєву, який є підозрюваним у корупційному особливо тяжкому злочині про незаконне отримання премії в розмірі 229 млн грн у кримінальному провадженні, що розслідують детективи НАБУ. Пов’язаність Коболєва з цією ГО, представники якої у складі РГК НАБУ входять до складу конкурсної та дисциплінарної комісії, навіть була предметом розгляду в Апеляційній палаті ВАКС як ризик незаконного впливу підозрюваного на роботу НАБУ.

«Належний та професійний контроль за діяльністю НАБУ здатен змінити ситуацію на краще навіть в короткостроковій перспективі. Однак, це питання точно не до НАБУ і його директора», — резюмує експерт.