Володимир Тетерук: «Тарас Шевченко — творець сучасного українства»

Щорічно 9 березня Україна святкує День народження найбільш знакового та шанованого поета, мислителя, художника — Тараса Григоровича Шевченка.

Володимир Тетерук у програмі "Популярна політика"
Володимир Тетерук у програмі "Популярна політика"

У програмі «Популярна політика» з Мананою Абашидзе на телеканалі і-ua.tv йшлося про сутність високих українських ідеалів і те, чому для нас завжди такий важливий Шевченко. Гостем нового випуску став головний редактор телеканалу I-UA.tv Володимир Тетерук.

«Зараз Шевченко як ніколи актуальний. Щоправда, він ніколи й не втрачав своєї актуальності. Але нині дуже важливо звернути увагу на його поради українцям щодо переосмислення історії й себе в ній, щоб на рівні емоцій не закохуватися в ті чи інші історичні персоналії або однобоко тлумачити ті чи інші звитяжні події, щоб не впадати в ейфорію надто там, де ще дуже багато роботи над комплексною україноцентричною картинкою світу», — зазначив він.

Тарас Шевченко у своїх творах часто наголошує на необхідності критично осмислювати та сприймати свою історію. За словами журналіста, це дуже болісний процес, але без цього наше уявлення про себе та світ не буде повним, а відтак ми зможемо вкотре не помітити історичні граблі, розкидані навколо нас.

«Це процес не посипання голови попелом, це не самобичування, це переосмислення. А воно дуже непросте. Для цього треба стати дорослішими та позбутися емоцій у своїх оцінках, віддаючи перевагу розуму», — підкреслив Володимир Тетерук.

Він також закликав уявити Тараса Шевченка в нашому сьогоденні та його реакцію на дії деяких можновладців.

«Тараса Григоровича вже 150 років як немає, але він не дає спокою частині українського суспільства, які хочуть вкрасти в українців землю, надра, обмежити їх у громадянських правах. А тепер уявіть живого Шевченка в цій ситуації. Його реакцію на цих діячів! Усе це корупційно-антиукраїнське поголів'я просто закувікало б як нечисть у безбожній церкві. До речі, дісталося б і нашим так званим демократам», — додав гість програми.

Також головний редактор і-ua.tv згадав військових і волонтерів, які захищають зараз Україну від ворога.

«Це в прямому сенсі святі люди. Ті, хто зараз на фронті, хто допомагає фронту. Якщо ми називаємо Тараса Григоровича пророком, то наші нинішні захисники та захисниці і є прообразами позитивних героїв його творів, які ожили в сьогоденні, щоб врятувати Україну», — підкреслив журналіст.

У програмі поговорили про ті речі, які дозволяють краще зрозуміти ті посили, які давали наші пророки, і зокрема Тарас Григорович Шевченко.

«Сьогодення було виписано ще вчора та позавчора. Фактично творець української ідентичності — це Тарас Шевченко. Він є представником вищого — цивілізаційного — рівня еліти. Цивілізаційна еліта задає напрямок руху суспільства на десятиліття, а то й на століття. Кобзар був саме представником такої еліти. Саме він заклав цей фундамент, який потім розбудовували Михайло Драгоманов, Леся Українка, Іван Франко, Микола Хвильовий, Василь Еллан-Блакитний, Юрій Шевельов», — підсумував Володимир Тетерук.