Парламент Бельгії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Палата представників Бельгії 10 березня 2023 року визнала Голодомор геноцидом українського народу. За визнання проголосували 117 членів бельгійського парламенту. Утримались 10 парламентарів. Жоден не проголосував проти.

Парламент Бельгії визнав Голодомор геноцидом українського народу

В ухваленій резолюції, зокрема, йдеться, що Голодомор 1932–1933 років, який вбив мільйони українців, «був цинічно спланований і жорстоко здійснений радянським режимом з метою навʼязати радянську політику колективізації сільського господарства, пригнітити український народ та його національну ідентичність».

Також Палата представників наголосила, що сьогоднішня російська агресія супроводжується знищенням енергетичної та аграрної інфраструктури, а також блокуванням постачання зерна з України, що може призвести до нової хвилі голоду у світі.

Крім того, бельгійські парламентарі закликали всі колишні радянські республіки відкрити архіви, які містять дані про штучний голод 1932–1933 років, для незалежних дослідників та громадських установ задля дослідження політичних репресій та злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

«Формування комплексної історичної та правової оцінки злочинів Радянського Союзу має величезне значення для спільної європейської історичної свідомості та пам’яті, а отже, для підвищення стійкості нашого суспільства до сучасних загроз демократії», — йдеться у резолюції.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував рішення бельгійського парламенту: «Історичне голосування в Палаті представників Бельгії: ще одна держава визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Дякую Бельгії за це важливе для кожного українця рішення, за цей глибоко символічний сьогодні крок».

Упродовж кінця 2022-го — початку 2023 року ще низка держав визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом:

  • 1 грудня 2022 — німецький Бундестаг ухвалив це історичне рішення,