Експерт прокоментував розбіжності між Україною та США щодо ведення війни

Розбіжності між Україною та США щодо ведення війни виникають через оборону Бахмуту. Однак це непорозуміння не матиме стратегічного впливу на підтримку українців в їх контрнаступі.

Володимир Зеленський та Джо Байден
Володимир Зеленський та Джо Байден

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«США, як найбільший наш союзник з точки зору постачання військової та фінансової допомоги, проводить активні консультації з українською стороною стосовно розробки майбутнього контрнаступу українців на одному з напрямків. Це буде або Донбас або Південь України. В руслі підготовки є розуміння стосовно запитів необхідної зброї. Зокрема, кількості артилерійських снарядів. Крім того, близько 50−60 тисяч українських військових проходять підготовку в країнах ЄС. В руслі цієї підготовки є розуміння з якими потужностями має заходити Україна у відповідний наступ. Очевидно, розбіжності виникають через оборону Бахмуту. Адже Бахмут — це чорна діра. Якщо раніше місто захищали мобілізовані, які були недостатньо освічені та кваліфіковані для проведення контрнаступальних дій. Зараз же для захисту Бахмуту перекидаються більш підготовлені сили з боку України. В таких умовах є часткове непорозуміння зі сторони США, чому Україна так сильно тримається за Бахмут. З точку зору українців все зрозуміло. Ми тримаємося до кінця за кожен клаптик української землі. Однак це непорозуміння не матиме стратегічного впливу на підтримку українців в їх контрнаступі», — каже експерт.

Експерт наголосив, що всередині США виникло багато проблем. Однак між країнами є спільне бачання завершення війни.

«Зокрема, можливість нової фінансово- економічної кризи внаслідок банкрутства одного з потужних банків. З точки зору нашої військової стратегії, не думаю, що ми тут маємо якість непереборні позиції, де не знайдемо порозуміння», — зазначає експерт.

За його словами, в США були б раді, якби війна в Україні завершилася якнайшвидше.

«Однак всі союзники разом з Україною роблять ставку на весняний контрнаступ, де Україна має посилити власні позиції для того, щоб вийти на переговори. Водночас бачимо соціологію та відношення громадськості — повальна більшість українців вимагає звільнення всіх українських земель. Перемогою українці будуть вважати виходи на кордони 1991 року. Таку ж позицію займає українська влада. Тут дійсно можуть бути розходження, бо очевидно, що Захід хоче стратегічної поразки рф. Однак є питання стосовно підтримання ведення бойових дій, так як цього потребує Україна зараз. Тому не виключаю, що влітку сторони можуть вийти на перемовний процес. Такі меседжі вже з’являться в ЗМІ. Зокрема, від екскерівника Мюнхенської безпекової конференції, який заявляє, що вже треба формувати склад перемовних груп. Щоб коли настане час, вони одразу сіли за перемовини та почали домовлятися. Проте найголовніше для Києва, що основна праймова лінія — це те, що підтримувати Україну будуть стільки, скільки потрібно. А також, що не буде жодних перемовин про Україну без неї», — підкреслює експерт

«Як тільки розпочнеться контрнаступ і ми вийдемо з ситуації перехідної позиційної війни, і українці почнуть показувати результати, як це було на Харківщині чи на Херсонщині, то риторика Заходу так само може змінитися», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що американське видання Politico стверджує, що між США та Україною наростають розбіжності щодо ведення війни, яку Росія почала проти України, та варіантів її закінчення.