Віктор Шишкін: Мінські угоди — це нікчемний папірець

Мінські угоди — це нікчемний папірець, який і близько не можна порівнювати з Будапештським меморандумом.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«США боялися зберігання ядерної зброї в Україні. Чому так відбувалося — це політологічне питання. Зараз намагаються послабити нашу армію не надаючи серйозної ні наступальної ні оборонної зброї. Розповідаючи байки, що вони не встигають. Проте за Будапештським меморандумом США, Великобританія та Франція зобов’язані нам надавати зброю. Треба постійно наголошувати, що ми не прохачі. Адже у Вас є обов’язки перед нами. Є багато правових інструментаріїв і не один з них не має бути знехтуваним», — каже експерт.

При цьому він зазначив, що мінські угоди 2015 року не є міжнародними документами.

«Вони були підписані Кучмою, Зурабовим, представником ОБСЕ та ще двома підписантами. Проте де зазначено, що експрезиденту Кучмі доручали щось підписувати? Там лише було сказано про те, що він має взяти участь у трьохсторонній контактній групі. Ніхто йому не давав повноважень та доручення на підписання. А хто бачив доручення посла рф Зурабова? Тобто чи доручається йому щось підписувати, чи аналогічно взяти участь у трьохсторонній контактній групі. Мінські угоди навіть не попадають в перелік договорів. Тому мінські угоди — це нікчемний папірець, який і близько не можна порівнювати з Будапештським меморандумом», — каже В. Шишкин.

Він підкреслив, що експрезидент Л. Кучма перевищив повноваження, які йому були надані.

«Тому це одна стаття. А зловживання службовим станом — вже інша стаття. Аналогічне питання треба ставити про експрезидента Порошенка. Якщо у Кучми було зловживання службовим станом, яке потягнуло за собою страшну для України ситуацію, а також загрожує руйнації конституційного ладу Україні, то це 111 стаття держзрада. Бо саме Порошенко дав обов’язок прийняти нову Конституцію. А це 100% руйнація конституційного ладу в Україні», — каже В. Шишкін.