Китай VS США: експерт відповів, чи буде найближчим часом Третя світова війна

Для того, щоб була Третя світова війна, необхідно щоб сторони сформували певні стійкі військово-політичні блоки. Китай не входить у жоден військово-політичний блок.

Експерт відповів, чи буде найближчим часом Третя світова війна
Експерт відповів, чи буде найближчим часом Третя світова війна

Про це заявив політолог Віталій Кулик у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Протистояння за Тайвань є проблематичним як для Китаю, так і для Заходу. Військове зіткнення можливе лише там, за Тайвань. Стосовно інших територій, немає такої гостроти протистояння. В інших країнах військова присутність Китаю обмежена військовими базами або консультантами. Тому я не бачу тут простору, де Китай може ввійти в протистояння з Заходом, що перетвориться на глобальну війну із застосуванням ядерної зброї чи навіть конвенційних озброєнь. Єдине місце — це Тайвань. Але я зараз бачу навпаки всі спроби і з боку Китаю, і з боку Сполучених Штатів зняти гостроту питання та якось спрямувати в певне позитивне русло, щоб не провокувати додаткових якихось точок», — пояснив він.

У Сполучених Штатах Америки вважають, що Китай може мати достатню військову потугу для того, щоб до 2027 року наростити військовий потенціал, який дозволив би претендувати на успіх у військових операціях по Тайваню, розповів експерт.

«Проте в самому Китаї це неоднозначно сприймають, Китай волів би економічно конкурувати й чужими руками протистояти Заходу, зокрема росією. Тому Китай зацікавлений у тому, щоб війна в Україні продовжувалася якомога довше та щоб ця війна мала формат малої інтенсивності, щось на зразок того, що ми мали на Донбасі в часи АТО. А Китай був би посередником для діалогу», — додав Кулик.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Рекомендовані публікації