Підсумки Рамштайну: Україні треба більше виробляти власного озброєння — експерт

Питання постачання озброєння до ЗСУ перед контрнаступом не має розголошуватися, а Україна має нарощувати власне виробництво зброї.

Підсумки Рамштайну
Підсумки Рамштайну

Про це в коментарі заявив військовий експерт Ігор Козій.

«Питання постачання зброї до ЗСУ, не повинно отримувати масштабного розголосу. Адже готується контрнаступальна операція. Не тільки ми вміємо рахувати всі ці танки, ракети, системи, боєприпаси та постачання. Тому Україні потрібно утримуватися від коментарів стосовно цього озброєння. Ми можемо казати, якого саме озброєння потребуємо, коментувати його характеристики, але питання кількості та часу постачання, має залишатися за рамками. Тобто інформація про те скільки Україна потребує ще озброєння та скільки може випустити Укроборонпром не має права розголошуватися «, — каже І. Козій.

На запитання, якщо ми говоримо про перемогу на «полі бою» чи варто владі (у певний момент) відкрито заявити, у нас є значна перевага в техніці і сили для перемоги? Або ж далі продовжувати рахувати втрати ворога, експерт відповів настуне:

«Це питання до органу, який займається плануванням цієї операції. Саме інформаційне забезпечення, дезінформація чи оперативна маскировка — це складові загального плану ЗСУ. Виходячи з цього, саме главком збройних сил має вирішувати, що, як та коли публікувати», — зазначає експерт.

При цьому він підкреслив, що Україні треба більше виробляти власного озброєння, а не покладати надії на міжнародних партнерів.

«Ми повинні створювати сумісні підприємства з ЄС, в тому числі в галузі безпеки та оборони. Це з одного боку це дозволить отримувати певну категорію виробництва за кордоном та інвестування. З іншого — ця зброя працюватиме і на Україну», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що міністр оборони США Ллойд Остін високо оцінює результати десятої зустрічі Контактної групи з питань оборони України, яка зібрала близько 50 країн. Про це він заявив на пресконференції у Пентагоні за підсумками обговорень.