Чому при найбагатших ресурсах в Європі Україна займає останнє місце за рівнем життя

Проблема України в тому, що більше 30 років ми є незалежною державою без економічної моделі. Це основна відповідь, чому ми при найбагатших ресурсах в Європі мали ще до повномасштабного вторгнення найнижчий рівень життя в Європі.

Україна займає останнє місце за рівнем життя в ЄС
Україна займає останнє місце за рівнем життя в ЄС

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Ніхто зовні не буде хотіти, щоб Україна стала потужною економічною державою. Адже це новий конкурент. Особливо для ближніх європейських країн. Ніхто не хоче появи у себе під боком нового економічного гравця. Нам будуть допомагати відбудовувати державу. Є вже практика шефства окремими країнами світу по відбудові певних регіонів України. Ми ж повинні ставити вищі цілі. А саме — значне підвищення рівня розвитку власної економіки», — каже експерт.

За його словами, саме так зробили всі без винятку розвинуті країни.

«Вони це зробили завдяки одному єдиному шляху — правильно обрана ефективна економічна модель країни або економічна стратегія. Проблема України в тому, що більше 30 років ми є незалежною державою без економічної моделі. Це основна відповідь, чому ми при найбагатших ресурсах в Європі мали ще до повномасштабного вторгнення найнижчий рівень життя в Європі. Ми за даними Євростату за 2021 рік опустилися до рівня доходів населення нижче Молдови та зайняли останнє почесне місце. І це, повторюся, при найбагатших ресурсах в Європі. Це прямий наслідок відсутності будь-якої економічної стратегії чи моделі нашого розвитку. Тому починати треба з першого та головного кроку — правильно обрати ефективну економічну модель розвитку країни.

Варто зазначити, що перший етап будь -якої економічної моделі складає не менше 15 років і більше. Все, що менше — вже не стратегія. Це імітація, а в кращому випадку, тактика.