З точки зору політики Купол кинув тінь на президента, — Михайло Скляр

Зниження зарплат військовим — це лише один елемент певної кампанії, яку проводить вище політичне керівництво країни, мотивом якої є страх перед військовими.

Анатолій Козел "Купол"
Анатолій Козел "Купол"

Про це заявив офіцер ЗСУ Михайло Скляр у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Він провів аналогію з історичними подіями: «Багато істориків пояснюють репресії після Другої світової війни, які відбулися в Радянському Союзі, саме страхом Сталіна перед людьми, які проливали кров, не боялися крові, були знайомі зі зброєю».

У коментарі The Washington Post Анатолій Козел «Купол» сказав, що в Україні залишається дедалі менше солдатів із бойовим досвідом. Після цього, за його словами, командувач ДШВ Миргородський викликав його та заявив про пониження. «Купол» написав рапорт про звільнення зі служби, додавши, що хотів би служити в інших військах.

«Ми можемо розуміти, що те, що сказав цей військовий (а він досвідчений, користується авторитетом серед бійців) похитнув картинку, яку так багато місяців, уже другий рік, створюють центральні телеканали, картинку іміджу президента-переможця. Бо суспільству нав'язується чомусь думка, що все хороше, що відбувається на полі бою, — це виключно заслуга нашого президента та вищого політичного керівництва держави, а зовсім чомусь не військового керівництва», — вважає Скляр.

За його словами, українське суспільство повинно розуміти, якою ціною здобуваються перемоги. Водночас він підтримує думку, що військові не повинні коментувати хід військових операцій.

«Купол нічого поганого не сказав. З точки зору політики він просто кинув тінь на президента. Більше він ніде не збрехав, не перекрутив, нічого такого. Інший момент, що це людина, яка воює вже не перший рік, має заслужений авторитет серед війська. Я вважаю, що він має більше прав говорити навіть і про негативні речі, пов'язані з війною», — наголосив Скляр.

Окрім цього, офіцер відповів, чи можуть такі показові ситуації призвести до протестів військових проти влади.

«Я вважаю, що доки йде війна, ми не маємо права на протести. Але ми маємо право захистити тих командирів, яких ми поважаємо. Якщо військові вийдуть, наприклад, за командира Купола, я з дуже високим ступенем розуміння віднесуся до цієї ситуації», — додав він.