Під час війни за безцінь розпродують українські держактиви — експерт

Під час війни має бути встановлений мораторій на приватизацію державних об’єктів і підприємств.

Під час війни за безцінь розпродують українські державні активи
Під час війни за безцінь розпродують українські державні активи

Про це заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«У країнах ЄС, Китаї існує повага до держави і державного майна. Працювати у державній корпорації престижно. В арабських країнах робота в державних чи державно-приватних компаніях — це найбажаніша кар'єра, там працюють найкращі фахівці й управлінці. У таких країнах державні корпорації — це фундамент, на якому тримається економіка», — каже А. Павловський.

За його словами, в Україна влада призначає на керівні посади держпідприємств, не професійних, а лояльних, не порядних, завідомих шахраїв.

«Запитання до урядовців: кому під час війни дістануться за безцінь українські державні активи? Невже не очевидно, що в умовах війни та важкої економічної кризи в Україну не прийде західний інвестор, тому за приватизовані об’єкти держава не отримає їхньої реальної ринкової вартості! Їх купуватимуть окремі внутрішні „інвестори“ за ті суми, яких не шкода. Зважаючи, що жодних ефективних механізмів контролю концентрацій у нас досі немає, як нема і прискіпливого контролю над походженням коштів, такий розпродаж точне не піде на користь нашій економіці, та й суспільству. Саме тому більш логічним було б встановлення мораторію на приватизацію державних об’єктів і підприємств на час війни», — каже експерт.

За його словами, у результаті «реформ» в Україні відсутні як раціональна структура виробництва, так і ефективний власник.

«За оцінками Інституту економіки та прогнозування НАНУ, більшість приватизованих підприємств значно погіршили фінансовані показники, в результаті приватизації в Україні відбулося не підвищення ефективності, а пограбування майна і виведення капіталу в офшори… Ефективного власника так і не отримали. Доведено, що простий розпродаж державних активів автоматично не забезпечує трансформації в ефективну приватну власність», — каже експерт.

За його словами, у Конституції Україна проголошена демократичною, соціальною, правовою державою.

«А соціальній державі необхідно відрегулювати і постійно зберігати баланс у досягнутому рівні життя кожної окремої людини, не допускаючи появи ні супербагатіїв-олігархів, ні жебраків. Саме тому в створенні численного середнього класу криється гарантія стабільності сучасного суспільства. А державні „розпродажі“ у війну цьому точно не допоможуть», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки України Олексій Соболев при обговоренні законопроєкту № 6013 (про скасування Господарського кодексу, який передбачає відповідні зміни щодо форми державних і комунальних підприємств) заявив, що в Україні державних підприємств не має бути.

Рекомендовані публікації