Пєтухов: У розвинених країнах світу є таке поняття як трипартизм — бізнес, влада, суспільство

Коли ми кажемо про інформаційне суспільство, ми повинні розуміти, що цей термін означає. Тобто інформаційне суспільство — це коли завдяки інструментарію (Інтернет-технології) можна отримати будь-яку інформацію, яка є у відкритому доступі, чи поділитися нею.

Іван Пєтухов та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Іван Пєтухов та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив засновник компанії «Адамант» Іван Пєтухов у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Все залежить від того, що ми розуміємо під тими ж термінами як інформаційне суспільство, інформаційний світ. Що ми в це вкладаємо? Як ми це розуміємо? З'явився зручний інструментарій, який дозволяє в одному комунікаторі розмістити будь-яку кількість (інформації, — ред.) в залежності від його параметрів. Інтернет — це засіб передавання, зберігання, доступу, обробки інформації. Кількість інформації збільшилася», — зазначив він.

Однак, за його словами в Інтернеті, як і в житті, багато різного бруду, а людина може бути як носієм інформації, так і носієм бруду.

«Єдиний марафон — це просто монопольна політика на подачу інформації від держави чи від певного кола зацікавлених осіб. З одного боку, можливо, це і виправдано в умовах війни. З іншого, якщо є якісь темніки, по яких це відбувається, то це звісно викривлення картинки», — вважає експерт.

У програмі також обговорили український застосунок «Дія».

«Зручно відкрити смартфон, показати доступ до свого паспорта та не тримати той паперовий носій. Але я вважаю, що має бути звичайний паспорт з паперу, зі сторінками. Це є ваша власність, це не власність держави. Тобто у вас повинна бути завжди альтернатива. Якщо ми кажемо за „Дію“ як за сховище таких чутливих персональних даних (а туди затягнули велику кількість документів), то у вас повинно виникати питання — а хто і як відповідає за збереження? І тут у мене багато сумнівів», — підкреслив Пєтухов.

Засновник «Адаманту» сказав, що Інтернет — це тисячі приватних мереж.

«В Україні таких мереж кілька років тому було близько 6500. Зараз, можливо, трохи понад 3 тисяч. І ці приватні мережі поєднуються між собою. Якщо ми кажемо, що держава повинна робити своє, чи влада повинна своє, суспільство своє, а бізнес своє — це трипартизм. У розвинених країнах світу є таке поняття — трипартизм — бізнес, влада, суспільство», — додав гість програми.