Після деокупації Криму, в МКС винних мають притягти до відповідальності — адвокат

У Міжнародного кримінального суду (МКС) будуть підстави видати ордер на арешт тих осіб, які причетні до порушення прав людини на території Криму.

Після деокупації Криму винних мають притягти до відповідальності
Після деокупації Криму винних мають притягти до відповідальності

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Вона була давно вже подана до Європейського суду з прав людини. Фактично ще в 2020 році з моменту окупації Криму — лютий 2014 року. Тепер справа визнана Європейським судом з прав людини, який призначив дату слухання у міждержавній справі „Україна проти росії“, яка стосується порушення прав людини окупаційною владою Криму. В даному випадку суд встановив, що росія має ефективний контроль над територією Криму. З огляду на ті репресії, які відбуваються на території Криму, зокрема, там немає свободи слова, люди позбавлені можливості проводити мирні демонстрації, висловлювати свої думки, думаю, що Європейський суд з прав людини може встановити відповідні порушення з боку рф. Зокрема, щодо окупації Криму та порушення прав людини на території окупованого півострову», — каже адвокат.

За його словами, після деокупації Криму винних мають притягти до відповідальності.

«Одночасно можуть бути підняті питання стосовно політичних репресій, які відбуваються на території Криму над громадськими активістами, що виступають проти присутності там рф. Питання до притягнення винних до відповідальності буде розглядатися комплексно в Міжнародному кримінальному суді. Проте — те, що ЄСПЛ призначив дату слухань у справі щодо Криму це вже перший крок до цього. Далі всі ці висновки будуть використовуватися у МКС. Після цього у Міжнародного кримінального суду будуть підстави видати ордер на арешт тих осіб, які причетні до порушення прав людини на території Криму. Якщо ці люди виїдуть за межі рф, то вони можуть бути притягнуті до відповідальності за свої злочини», — резюмує експерт.