Відкриття ринку землі: паї продають за мізерні 700 доларів — фермер

Проте люди розуміють, що навіть під час війни, у біді та скруті, не можна віддавати землю за такі копійки.

Відкриття ринку землі: паї продають за мізерні 700 доларів
Відкриття ринку землі: паї продають за мізерні 700 доларів

Про це в коментарі заявив агроексперт, голова «Союзу українського селянства», експрезидент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

«Продаж землі — давній біль. Сьогодні з позиції діючого ринку землі, який працює в Україні два роки, можна оцінити, чого цим рішенням досягнула країна, суспільство, український фермер та село. Крім проблем — більше нічого. Приблизно 25 тисяч фермерських господарств мають землю у постійному користуванні. Це ті господарства, з яких починався фермерський рух з 1990 років. Ми постійно боролись за врегульовання питання про передачу земель. Вже пройшло понад 30 років, а вони фермерством обіцяні землі не передали», — каже І. Томич.

За його словами, нардепи прийнявши закон про відкриття ринку землі, вважали, що дадуть можливість врегулювати питання про передачу землі фермерам, шляхом викупу цих земель протягом 10 років з фіксованою ціною, відповідно до оцінки.

" На сьогодні менше 100 фермерів із 25 тисяч викупили землю згідно цього закону. Тобто український фермер, не брав, не бере і найближчим часом не буде брати участь у ринку землі. А для кого ж працює ринок землі у світі? Звичайно, що для фермера. Для кого працює ринок землі в Україні не зрозуміло. Тільки спекулянти наживаються на цьому, скориставшись ситуацією", — каже І. Томич.

За його словами, до відкриття ринку землі в країні здійснювали у 5 разів більше оббігу землі, чим здійснюється після прийняття закону.

«А що виграли власники земельного паю? Вони продають землю за мізер — 700−800 доларів за земельний пай. Тому навіть у війні, біді та скруті, люди розуміють, що не можна віддавати землю за такі копійки. Вони її тримають. Свідченням цього є цифри, які говорять, що ринку землі в Україні не існує. Є окремі елементи, які здійснюються відповідно до цього закону. Що виграло від цього суспільство? Ми не отримали дешеві продукти. Подивіться на ціну огірка, томатів чи цибулі та іншої продукції», — підкреслює експерт.

Він нагадав, що в Кабміні перед відкриттям ринку землі обіцяли, що власник земельного паю буде отримувати значно вищі доходи з гектара.

«Обіцяли інвестиції та дешеві кредити. Також обіцяли матеріально-технічний розвиток. Але цього немає. Тому після відкриття ринку землі, ніхто не виграв, крім певних людей, які скористалися цією ситуацією. Проте квіточки попереду. З 1 січня 2024 року буде діяти норма закону про 10 тисяч га в одні руки юридичної чи фізичною особи. Тоді може відбутися те, про що попереджували ще до відкриття ринку землі. Україна буде безлюдною. Тому треба відтермінувати цю норму закону хоча б до завершення війни. Далі будемо з цим розбиратися», — резюмує І. Томич.