Чому проїзний в Києві один з найдорожчих в світі

Проїзний в Києві один з найдорожчих в світі через корупційну складову та безгосподарність.

Чому проїзний в Києві один з найдорожчих в світі
Чому проїзний в Києві один з найдорожчих в світі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт громадської кампанії «Євро-патруль» В'ячеслав Коновалов.

«В ЄС на утримання громадського транспорту виділяється велика кількість субсидій. Саме тому проїзні не завжди відповідають своїй ціні. З іншого боку у нас велика корупційна складова собівартість пасажирських перевезень. Все це нашаровується на відкриту безгосподарність та безладність. Все це списується в свою чергу на військові дії. Тому собівартість перевезень складно вирахувати», — каже експерт.

При цьому він зазначає, що собівартість перевезень на маршруті, який дорівнює близько 5−7 км становить менше 10 грн за одного пасажира. Хоча перевізники беруть 15 грн. Теж саме стосується комунального транспорту.
«Коли всі розрахунки показуєш перевізникам, вони все списують на війну в країні. При цьому раніше перевізники розповідали, що їх перевіряє прокуратура, тому в них все чесно. А це означає, що прокуратура також задіяна в корупційній схемі розподілу грошей. Тепер же у всьому винна війна, а вони тут ні до чого. Адже в умовах війни важко завозити запчастини, і так далі. Насправді, під видом того, що йде війна, в країні закрили та підвищили всі розрахунки», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що всі дірки в комунальному транспорті, зокрема їх нестача, зараз закриваються за рахунок грантових коштів.

" При цьому деякі автобуси, які були передані представниками ЄС, поставили не на лінію комунальних пасажирських перевезень, вони курсують, як маршрутні таксі, щоб заробляти кошти. Це ще одна корупційна схема", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що киянини платять за місячний проїзний 7% зарплати, житель Берліна — 1%, Варшави — 1,8%. Київ посів четверте місце серед 45 мегаполісів світу за співвідношенням вартості місячного проїзного на громадський транспорт і середньою зарплатою. В столиці проїзний квиток у транспорті Києва став одним із найдорожчих у світі. При цьому в трьох містах — Люксембургу, Таллінні та столиці Мальти Валлетті — транспорт взагалі безкоштовний для мешканців.