Через закриття тубдиспансерів в Україні хворі інфікують інших — експерт

Скорочення тубдиспансерів, кардіодиспансерів та онкодиспансерів — штучний процес. Він призводить до страшних наслідків.

Через закриття тубдиспансерів в Україні хворі інфікують інших
Через закриття тубдиспансерів в Україні хворі інфікують інших

Про це під час ефіру заявив керівник проектів Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Корогод.

«В 2020 році під соусом медреформи розпочався процес оптимізації мережі протитуберкульозних закладів та психлікарень. Однак оптимізація не покращує, а означає, що зменшується фінансування та кількість медичних закладів. Звільняються медичні працівники в нікуди. Певна частина управлінців, які не мають медичного досвіду та не уявляють реалії медичної практики, не сиділи на прийомі, не були в операційних, взялися реформувати систему охорони здоров’я. Вони лише хочуть зменшити фінансування галузі. Саме для цього зменшується кількість закладів та придумуються гасла на кшталт — ми не будемо фінансувати стіни. Зокрема, вимагають певні загрузки лікарень чи пологових будинків. Поки що ніхто за це в кримінальному плані не відповів, але за 5 років таких реформ, маємо суттєві погіршення стандартних класичних показників якості та доступності медичної допомоги для пацієнтів», — каже експерт.

За його словами, після нашої перемоги нові люди, які прийдуть до влади, мають утворити власну медичну модель країни.

«Зараз же ми „злизали“ медичну модель у Британії, яка там фінансується у 34 рази більше, ніж в Україні. Наше фінансування набагато гірше. Для того, щоб нашим пацієнтам надавати такі ж якісні послуги, як у Британії, потрібно набагато краще фінансувати галузь. Для цього ми маємо переглянути медреформу. Не оптимізувати тубдиспансери та психлікарні, а відкривати їх. Адже після війни багато людей потребуватимуть психологічної допомоги», — каже експерт.

Крім того, за його словами, скорочення тубдиспансерів, кардіодиспансерів та онкодиспансерів — штучний процес.

«Спочатку руйнується діагностична база, потім погано проходить диспансеризація дослідження. Тобто пишуть, що в області є 2−5 туберкульозні хворі і потім обласною радою приймається рішення — на таку малу кількість туберкульозників не потрібно тримати штаб та тубдиспансер. Хоча насправді таких людей не 5, а 305. При цьому вони не виявлені, і тому вони розносять та інфікують інших. Кількість недіогностованих туберкульозних пацієнтів зростає. Це дуже велика проблема. Те саме стосується і онкології. Адже кількість запущених форм захворювань у нас сильно зростає. Українські пацієнти, які потрапили у клініки в Німеччині, Польщі, за словами європейських медиків, є вкрай запущеними», — резюмує В. Корогод.