Закон 2620 принижує честь і гідність травмованих на виробництві людей, — Анна Коляда

Закон 2620 надзвичайно принижує честь і гідність травмованих на виробництві людей, до яких повинна бути повага, шана, вдячність держави, тому що вони працювали на благо країни, платили податки, піднімали економіку.

Анна, Юлія та Галина з Володимиром у програмі "Суспільні діалоги"
Анна, Юлія та Галина з Володимиром у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявила представниця потерпілих на виробництві Анна Коляда в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Усе своє життя мій чоловік присвятив роботі на шахті, на якій працював ще з 14 років. У 18 років він поліз уже під землю, у 22 — травмувався, втратив 100% працездатності, сів в інвалідний візок. Вибираючи одну з найнебезпечніших професій у світі, він чітко розумів, що рівень травматизації занадто високий. Але на той час діяли такі закони, що повністю забезпечували травмованих на виробництві всім необхідним, було відчуття захищеності. Була повага до людей, які віддали виробництву найдорогоцінніше, що в них було, — своє здоров'я», — розповіла вона.

Усе необхідне соціальне забезпечення до 1 січня 2023 року він отримував від Фонду соціального страхування.

«Але з 1 січня 2023 року життя травмованих на виробництві перетворилося на пекло, тому що вступив у дію закон 2620 „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування і пенсійне страхування“, згідно з яким Фонд соціального страхування влився у Пенсійний фонд України. Разом з цим травмовані на виробництві втратили майже все своє соціально-медичне забезпечення. У зв'язку з цим постає питання, риторичне напевно — хто тепер свідомо ризикуватиме своїм життя, влаштовуватиметься на небезпечне виробництво, якщо в разі травматизації залишиться сам на сам зі своїми проблемами? Наразі це питання дуже болюче, дуже гостре для травмованих на виробництві, тому воно потребує обговорення», — пояснила представниця потерпілих.

Ще однією гостею стала Галина, чоловік якої — постраждалий на виробництві, пересувається за допомогою інвалідної коляски вже 44 роки.

«Кому як не нам відомі ці всі проблеми, про які говорить зараз і Міністерство. Я розумію, що в країні зараз війна, в усіх випробування і нам усім дуже важко. Але держава на сьогоднішній день вирішила зекономити фінансування на постраждалих на виробництві, яким відшкодовували шкоду, заподіяну здоров'ю. Річ у тім, що законопроєкт, який запропонований і прийнятий 21 вересня 2022 року, розглядався у Верховній Раді під іншим номером — 3663, який розроблявся народним депутатом Папієвим. Тоді при тих умовах не було достатньо голосів, не було можливості його прийняти, тому що він знижував захист людей з інвалідністю, а тим більше цей закон знищував інструменти захисту працюючих українців», — зазначила вона.

Законопроєкт прийнятий у вересні 2022 року діє з 1 січня, зараз — кінець березня 2023 року, а захисту для людей, які вже потерпіли на виробництві, немає.

«То стоїть питання — а чи будуть люди платити страхові внески в якийсь неіснуючий Пенсійний фонд чи соціального страхування? Чи буде людина застрахована на підприємстві, буде впевнена, що якщо з нею трапиться нещасний випадок, їй хтось щось відшкодує?», — підкреслила Галина.

За її словами, закон 2620 — це експеримент.

«Пані Третякова урочисто обіцяла на трибуні Верховної Ради, що це ніяким чином не зачепить інвалідів. „Ми цю реформу вводимо для того, щоб скоротити адміністративний ресурс“. А з 1 січня ми відчули цю турботу про нас. (…) Нам зараз пропонують паліативну медицину. Паліативна медицина може приїхати до мене раз у місяць надати послугу, і чотири рази вони можуть мені по телефону надати послугу. Як вони мені замінять той медичний догляд, який я потребую щодня? (…) Це все повинні проводити нам медики. Це дуже делікатна тема, і просто людина не кожна це може зробити в кінці кінців. Річ у тому, що це стосуватиметься інвалідів, які прийдуть з війни, а їх прийде тисячі. Ці експерименти виллються в такий бунт. Цей експеримент доведе до такої забастовки», — вважає Юлія, третя гостя програми.

Галина зазначила, що суспільство багато говорить про безбар'єрний простір, але сьогодні в Україні ще не настільки забезпечена така доступність людям з інвалідністю.

«Люди з інвалідністю, травмовані на виробництві, які отримували ці послуги від своїх близьких, рідних, знайомих, так і будуть отримувати їх від своїх близьких. А держава просто зробить чергову прокладку, де буде відмивати кошти. Бо на надання паліативної допомоги цього року виділили 30 млрд грн», — додала вона.

Анна Коляда розповіла про створення ініціативної групи травмованих на виробництві, яка вже налічує близько 170 осіб.

«Ми не зупиняємося на місці. Ми постійно працюємо. (…) Ми стукаємо в усі двері, ми пишемо звернення колективні, індивідуальні до народних депутатів, в усі комітети Верховної Ради, звертаємося до інших уповноважених органів. Нам приходять шаблонні відповіді. Але ми не опускаємо руки, ми працюємо», — підсумувала представниця потерпілих на виробництві.

Нагадаємо, 1 січня 2023 року набув чинності Закон № 2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Документом передбачається приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.