Процес широкомасштабної ізраїльської допомоги Україні зараз зупинився, — Гольцман про протести в Ізраїлі

В Ізраїлі спалахнули масові протести після того, як 26 березня звільнили очільника Міноборони Ґалланта, який закликав ізраїльського лідера припинити заплановану судову реформу. Після протестів реформу вирішили відкласти до літа.

Протести в Ізраїлі
Протести в Ізраїлі

Голова комісії із закордонних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростислав Гольцман прокоментував протести телеканалу I-UA.tv.

«Про судову реформу розмовляють уже багато років, можна казати десятиріч. Головне питання — який ми народ? Ми унікальний народ, тому в нас унікальний шлях і наші закони мають бути унікальними? Чи ми такий народ, як і всі, можемо позичити досвід інших країн? В Ізраїлі немає Конституції. Але в 1992 році прийняли два дуже важливих закони: про свободу та гідність людини, про свободу занять. Так звана Конституція де-факто. І тому Верховний суд бере на себе функції Конституційного суду. Звісно тимчасово, поки не з'явиться сам Конституційний суд. Але, як ми бачимо, з 1992 року цього не відбулося. Якщо це Конституційний суд, то він, як і в усьому світі, повинен обиратися парламентом. Усі судді повинні приходити до парламенту, відповідати на запитання, проходити голосування, як в усіх інших країнах, починаючи зі Сполучених Штатів. Про це говорили багато часу, але всі чомусь боялися підійти до цієї реформи. Чому це викликало такий ажіотаж, мені незрозуміло», — пояснив він.

Критики кажуть, що сукупність законів дасть владу в руки правлячої коаліції. Також відкликати реформу просив і президент Ізраїлю Ісаак Герцоґ. Натомість Нетаньягу та його союзники казали, що ці рішення відновлять баланс між судовою та виконавчою гілками влади.

«Сьогодні одна коаліція, завтра інша. Ми — в Ізраїлі, у нас вибори проходять частіше, ніж треба. У мене є версія, чому це відбувається. Є люди, яким не подобається пан Нетаньягу. Вони використовують усі можливості, щоб його зняти з посади», — вважає експерт.

Беньямін Нетаньяху ще перед виборами пообіцяв, що коли буде прем'єр-міністром, розгляне можливість допомагати Україні. Перше доручення, що він зробив, — передати боєприпаси зі стратегічного складу до України.

«І це зробили. І потім домовилися в Україні, яке ще озброєння потрібне. Саме тому, що зараз відбуваються протести, усі ці заходи зупинилися. Мене дуже ображає, що це коїться саме зараз. Вперше за весь цей рік ізраїльський уряд одностайно каже „ми з Україною“, увесь цей процес широкомасштабної ізраїльської допомоги Україні, який тільки почався, зараз зупинився. Я дуже сподіваюся, що найближчими днями, або хоча б тижнями, до цього питання повернуться. Інакше це якісь сили, які роблять усе, щоб Ізраїль не допомагав Україні. Чому саме зараз, коли Ізраїль каже, що він не тільки з Україною, але й почав допомагати Україні, зривають усю цю роботу?», — підкреслив Гольцман.

За його словами, широкомасштабні заходи зупинилися, але ще вчора, 28 березня, протести продовжувалися.

Протести в Ізраїлі, 28 березня
Протести в Ізраїлі, 28 березня
Протести в Ізраїлі, 28 березня
Протести в Ізраїлі, 28 березня

Перш за все, на його думку, у сторін повинно бути бажання домовлятися.

«Учора (28 березня, — ред.) у президента Герцоґа почалися переговори між представниками коаліції та представниками опозиційних партій. Останні прийшли знову з якимись ультиматумами. Я думаю, все ж таки здоровий глузд повинен перемогти. Бо ця реформа назріла. Треба спілкуватися, треба вирішувати. Під час усіх масових протестів, що я бачив в Ізраїлі за останні 30 років, завжди протестувальники вимагали чи то дострокових виборів, чи то референдуму. І вперше протестувальники не бажають ні того, ні іншого, що для мене дивно. Незрозуміло, хто може зараз очолити цей протест. Якщо немає лідерів, з якими можна спілкуватися, з якими можна про щось домовлятися, це також трохи ускладнює це питання», — зазначив він.