Україна зараз у повній паливній залежності від ситуації в Європі, — економіст

Подорожчання палива в Україні відбулося з об’єктивних причин, а саме з тієї, що зараз у нас все пальне імпортне, тобто фактично власне виробництво через руйнування зупинено.

Паливо в Україні знову подорожчає
Паливо в Україні знову подорожчає

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Практично 100% пального — це імпортне, європейське пальне за європейськими цінами. Тому ми зараз у повній паливній залежності від ситуації в Європі. Там ціна корелюється зі світовими цінами на газ, на пальне, на нафту. Треба звикати, що в нас будуть європейські ціни на пальне», — зазначив він.

За його словами, економіка завжди адаптується до умов, які сформувалися, питання тільки часу адаптації та певних економічних втрат.

«У будь-якому випадку адаптація вже відбулася. Найбільш критичний момент навіть з дефіцитом вже прожили навесні минулого року. Дефіциту на ринку немає в Україні, а ціна середня східноєвропейська. Звичайно в порівнянні з нашими неєвропейськими доходами здається дорогим пальне, але доходи — це вже результат роботи економіки. Держава не може встановлювати ніякі зарплати, пенсії, вони формуються в залежності від результатів роботи економіки. Оскільки за минулий рік тільки офіційна статистика показала падіння ВВП України на третину, ми розуміємо, що це дуже серйозний удар. Такий удар продовжується і цього року, бо, на жаль, ще продовжується війна, активні воєнні дії. В принципі можна сказати, що економіка України витримала цей удар. Але далі тільки після військової перемоги, після завершення війни буде відбуватися поступове відновлення економіки країни», — пояснив експерт.

Економіст вважає, що все треба запускати по можливості, зокрема заводи з переробки нафти на бензин, але з урахуванням глобальних тенденцій.

«А тенденції йдуть до того, що споживання класичних джерел енергії зменшується, зростає виробництво та споживання відновлюваних джерел енергії з акцентом на електроенергію. Тобто з урахуванням цим глобальних тенденцій треба відповідно формувати свою економічну стратегію, у тому числі енергетичну», — наголосив він.

З 1 липня в Україні буде скасовано пільговий податковий режим і мораторій на перевірки бізнесу. Про це сказав Данило Гетманцев в ефірі телемарафону «Єдині новини» 29 березня.

«Я вважаю, що як мінімум до завершення воєнного стану не можна погіршувати умови ведення бізнесу, у тому числі скасовувати будь-який мораторій на перевірку. Тільки після завершення воєнного стану можна поступово говорити про повернення до мирного життя. Зараз умови що життя людей, що діяльності бізнесу погіршувати не можна», — підкреслив Новак.

Нагадаємо, Гетманцев повідомив, що паливо в Україні знову подорожчає: з 1 липня ПДВ повернуть на рівень 20%.