Кадиров побоюється заворушень у Чечні: чи чекати масових протестів

Чеченський лідер Рамзан Кадиров побоюється заворушень у Чечні, проте для цього зараз немає умов.

Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Не треба надівати рожеві окуляри. Адже Чечня при Кадирові знищила всю можливу опозицію в цій республіці. Всі, хто були антикадирівськи налаштовані та проявляли якусь позицію, виїхали за межі республіки. Вони живуть в іміграції або воюють в добровольчих батальйонах в Україні. Верховна Рада визнала народ Ічкерії окупованим. Відповідно це перший крок до визнання Ічкерії, як незалежної держави та геноцид цього народу. Проте говорити, що на даний момент може бути збройне підпілля партизан в Чечні, яке веде боротьбу проти режиму Кадирова, я би не став», — каже експерт.

За його словами, для цього немає умов.

«Не бачу сил, які готові взяти зброю прямо зараз. Хоча не виключаю, що з послабленням Кадирова чи путіна, в Чечні та інших регіонах можуть виникнути групи та тейпи в чеченському суспільстві, які можуть постати проти Кадирова. Це цілком можливо, тому що Кадиров концентрував в своєму клані всі управління. Є багато незадоволених, але поки вони не готові кинути йому виклик, тому що є пси, яких він підгодовує та бюджетне російське фінансування, яке освоює Кадиров. Чечня у порівнянні з іншими республіками північного Кавказу почуває себе вальготно. Неспівмірні вливання бюджету дозволяють вирішити соціальні проблеми та будувати великі інфраструктурні проекти. Тому на даний момент протестів не буде. Проте якщо Кадиров ослабне, чи з ним щось станеться не виключаю, що його влада почне розвалюватися і така збройна боротьба може початися відразу. Хоча зараз я цього не бачу», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Глава Чечні Рамзан Кадиров демонстративно відповів на напад на поліцейську дільницю у Чечні. Ці дії з його боку свідчать, що він може бути стурбований стабільністю свого авторитарного правління. Про це заявили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті.