Представники УПЦ мп промивають мізки прихожанам під час служби — експерт

Всіх представників УПЦ мп, винних у держзраді, мають притягти до відповідальності.

Ігор Петренко
Ігор Петренко

Про це під час ефіру заявив політолог Ігор Петренко.

«Так званий московський патріархат намагається показати, що є утиски релігійного характеру. Це не відповідає дійсності. Мова йде про чітке порушення законодавства з боку УПУ мп. Вони порушили умови оренди. Держава не хоче продовжувати оренду з УПЦ мп плюс має претензії до того, що вони там робили. Крім того, в останніх заявах, які робив Паша Мерседес, йшла мова про розпалювання релігійної ворожнечі. Тобто мова йде про порушення закону та настання покарання. Мають пройти всі суди і вже на основі рішення всіх судів та оскаржень, відбудеться їх виселення. Хоча було б добре, щоб вони пішли самі, а не провокували конфліктні ситуації», — каже експерт.

Він зазначив, що в Лаврі можуть проводити богослужіння різні церви України. Однак УПЦ мп не може управляти будівлями, оскільки вона є недобросовісним орендарем.

«На цьому наголошують в Мінкульті. Також варто зазначити, що в Україні є проблеми щодо невідворотності покарання. Все має відбуватися в рамках закону. Тому тут головне питання наскільки правоохоронні органи зможуть проводити розслідування відносно протизаконної діяльності представників УПЦ мп. У цієї церкви вже немає прикриття, як багато років до цього. Багато питань до їх колабораціонізму. Тобто це стосується держзради проти України. Тому має відбутися розслідування та покарання. Ми неодноразово бачили, як проводилися богослужіння, в яких представники цієї церкви робили дуже контраверсійні заяви. Фактично — російську пропаганду в Україні, промиваючи мізки прихожанам. Вони розповіли в Лаврі, що Донбас встав та російських військ там немає», — каже експерт.

При цьому І. Петренко підкреслив, що кількість прихожан УПУ мп вже набагато зменшилася. Зокрема, після створення ПЦУ.

«Після того, як рф напала на Україну ця тенденція продовжилася. І буде продовжуватися. Ті, хто залишиться, мають бути під пильним оком правоохоронних органів. Вони мають слідкувати за діяльністю представників цієї церкви. Зокрема, вони мають слухати про що говорять прихожани. Мова не йде про цензуру, але якщо це будуть наративи російської пропаганди, то це має бути покарання в рамках закону. Таким чином, ми будемо обмежувати можливості промивати мізки прихожанам. Однак буває так, що коли людина вірує, то вона вірує більше в представника церкви ніж у Бога. Саме в цьому найголовніша проблема. Це питання виховання, питання критичного мислення та освіти. На жаль це не питання швидких рішень», — резюмує експерт.

Читайте також


Дезінформація, пропаганда, маніпуляція, ворожі наративи як поле бою

Інформаційна війна — це коли методи управління поглядами, рішеннями та вчинками величезних мас людей використовують для перемоги над супротивником. У тому числі методи реклами, public relations і брендингу; маніпуляції різних видів (передчуття, чутки, вибух емоцій), маніпулятивні наративи, навіть якщо вони виглядають «патріотичними», залякування, журналістика (включаючи фейки та дезінформацію) всіх жанрів та форматів, блогерська «праця»…