«Гумор притаманний українцям»: У Полтаві відкрили виставку Володимира Казаневського

У Полтавському музеї авіації і космонавтики сьогодні, 3 квітня, відбулося урочисте відкриття виставки Володимира Казаневського «War cartoon» спільно з Українською асоціацією карикатуристів «Карлюка».

У Полтаві відкрили виставку Володимира Казаневського
У Полтаві відкрили виставку Володимира Казаневського

Цього року на виставці було представлено понад 50 робіт.

«Кожного року в Полтаві в Національній галереї проводиться виставка карикатур „Першоквітнева“. І хочу сказати, що це було велике свято. Я думаю, в Україні такого більше ніде немає. І потім музей космонавтики теж підключився до „Карлюки“ та почав свої виставки відкривати про гумор і космос», — сказав Володимир Казаневський в етері телеканалу I-UA.tv.

Володимир Казаневський
Володимир Казаневський

Митець назвав Полтаву столицею гумору, особливо карикатурного руху, за останнє десятиріччя. Він вважає, що такі виставки карикатур закордоном «свою справу роблять».

«У мене була виставка в Парижі, яку організувало посольство України в культурному центрі. На відкритті виставки були французи. І після виставки до мене підійшла одна француженка та сказала головні слова: „Я знала, що в Україні війна, по телебаченню бачила жахливі картинки, але якась ця війна там, далеко. Але коли побачила ваші карикатури, я зрозуміла, що це страшна, жахлива війна, така, як була Друга світова війна, і навіть ще жорсткіша“. Тепер вона все зрозуміла, і тепер вона буде всім своїм друзям розказувати про війну в Україні, буде казати, що треба підтримувати Україну. Тобто карикатура, особливо зараз політична карикатура, грає велику роль. Гумор притаманний українцям», — розповів Казаневський.

Засновник компанії «Адамант» Іван Пєтухов запропонував провести наступного року виставку під назвою «Переможна Карлюка» на честь української перемоги.

«Після перемоги гумор не зникне. Він стане більш націлений на недоліки. У нас не тільки є війна зараз з ворогом, у нас ще є апологети українства. Достатньо згадати книгу Симона Петлюри „Московська воша“, де 17 глава — „Московська воша і свої гниди“. Тому нам треба дбати про обидва фронти. І рано чи пізно треба переключатися на внутрішній фронт, де нам зіпсують наш розвиток, де зіпсують нашу єдність», — зазначив він.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Також Пєтухов додав, що українці мають наближати перемогу кожного дня хто чим може: «У мене є свій ІТ-фронт, кіберфронт, на якому ми так само боремося. Але ми допомагаємо і фізичному фронту. Наявність Збройних Сил України, волонтерської армії, інших наших фронтів — це і є головні наші миротворці».