Україна має пряме відношення до створення Самбо — експерт

З 1932 року і по цей час всі самбісти в світі борються в формі, яку винайшов українець. Це не російський вид спорту.

Вадим Рогач
Вадим Рогач

Про це під час ефіру заявив президент Національної Федерації Самбо України Вадим Рогач.

«Відбувається підміна понять. Адже Самбо ніколи не було російським видом спорту. Самбо почало зароджуватися ще до революції 1917 року. Заснування виду боротьби відбувалося при російській імперії. Проте серед людей, які формували цей вид спорту, були люди, які мали російське походження. Однак Самбо — це мікс єдиноборств, які засновується на східних єдиноборствах. Зокрема, в ньому є дзюдо, джиу-джитсу, Тому не можна казати, що самбо — це російський вид спорту. Однак росія останні 10 років робила все, щоб позицінювати його, як російський вид спорту», — каже експерт.

Він зазначив, що на сьогоднішній день 120 країн входить в міжнародну федерацію самбо. Тому рф вирішила насаджати, що самбо — це російський вид спорту, хоча це не так.

«Анатолій Харлампієв просто зареєстрував в радянському союзі цей вид спорту. Однак Самбо зароджувалося при Спиридонові та Ощепкові. Дві різні людини хотіли створити власне єдиноборство. Спиридонов хотів створити цей від спорту не для масового використання, а тільки та спецслужб та силовиків. А ось Ощепков більш комплексно підходив до цього питання. Він розумів, що створення єдиноборства не може бути вузькопрофільним. Ощепков хотів створити єдиноборство, яке повинно було і культивуватися в масах і використовуватися силовиками. Тому саме Харлампієв об’єднав всі напрацювання Спиридонова та Ощепкова. Останнього, який представляв українську гілку, було звинувачено у шпіонажі на користь Японії у 1937 році», — каже експерт.

За його словами, Україна має пряме відношення до створення Самбо. Адже В. Ощепков українець за походженням.

«Його учнем був Роман Школьніков — засновник української школи самбо. Він у 1932 році провів перші змагання в Україні з Самбо в Харкові. До речі, по цей час всі самбісти в світі борються в формі, яку винайшов українець Роман Школьніков», — резюмує експерт.