Застосування ядерного озброєння по Україні буде актом відчаю путіна — експерт

Китай не може заборонити рф розміщення тактичного ядерного озброєння на території Білорусі.

Застосування ядерного озброєння по Україні
Застосування ядерного озброєння по Україні

Про це під час ефіру заявив політолог Ігор Петренко.

«Проте Пекін зацікавлений у нерозповсюдженні ядерного озброєння. Він виступав з ініціативою взагалі відмовитися від ядерного озброєння. Тобто від його застосування на планеті. А розповсюдження тактичної ядерної зброї в Білорусі породжує ризики. Це дестабілізує та йде у розріз з тим, що артикулює Китай. Звичайно КНР має важелі впливу на рф, але чи дослухається володимир путін важко сказати. путін використовує це питання як торги та можливість вплинути на наших партнерів. Зокрема, на ЄС, який підтримує Україну. Насправді російський шантаж не діє, навіть в питанні розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі», — каже експерт.

Він зазначив, що багато країн розуміють, що використання ядерної зброї це, як скринька пандори, яку ти відкриваєш, а далі починається лінійний процес, який може привести до відповідних наслідків.

«Це ще раз доводить, що путіну немає чого продемонструвати. Військових успіхів нуль, геополітична поразка, особливо через вступ до НАТО Фінляндії та Швеції. Також путін повністю програв газовий енергетичний європейський ринок. росія бачить, що її шантаж не дії тому намагається у конвульсіях залучити до цього процесу Білорусь», — каже експерт.

Також І. Петренко зазначає, що поки важко спрогнозувати, чи дійсно в. путін 100% відмовиться від застосування ядерної зброї.

«Навіть попри тиск, який може йти з Китаю, оскільки у рф немає більше важелів тиску. Умовно кажучи козирів, які вони будуть використовувати. Якщо ж рф застосує тактичну ядерну зброю по безлюдній зоні, буде серйозна відповідь з боку різних країн. Це не лише санкційний тиск, а прямо військова дія проти рф, що найменше на території України. Однак в цьому не зацікавлений ніхто. Навіть путін. Це може бути акт відчаю з його боку та актом самогубства для всього російського режиму. Тому дуже низька вірогідність, що рф піде на цей крок», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації