Самбо, як вид спорту має бути доступний всім — експерт

Ще до 1998 року бойове самбо було закритою дисципліною — тільки для службового використання. Однак самбо, як вид спорту має бути доступний всім.

Самбо, як вид спорту має бути доступний всім
Самбо, як вид спорту має бути доступний всім

Про це під час ефіру заявив президент Національної Федерації Самбо України Вадим Рогач.

«В Україні вперше в світі пройшов молодіжний національний чемпіонат з самбо. Також в Україні вперше в світі пройшов молодіжний юніорський чемпіонат з бойового самбо. Але українці пішли далі, і це дуже не подобається росіянам. Ми не просто започаткували проєкт — „Самбо в кожний навчальний заклад“. Ми написали свою шкільну програму, яку затвердило Міносвіти. Ця програма активно впроваджується в навчальні заклади. Крім того, ми намагаємося забезпечувати загальноосвітні навчальні заклади необхідним обладнанням, чого в рф не відбувається», — каже експерт.

Він нагадав, що в 2018 році національна збірна України з бойового самбо, перемогла російську збірну.

«Це перша та єдина команда в світі, яка після цього двічі перемагала російську збірну. Проте перший раз це було знищення російської команди, яка думала про свою непереможність», — каже експерт.

Він підкреслив, що самбо є олімпійським видом спорту, але досі не увійшло в програму олімпійських ігор.

«До речі, українське жіноче самбо більш титуловане, ніж чоловіче. Однак основна мета самбо, як комплексної системи — виховання особистості, як фізичної так і духовної. Саме тому самбо можуть займатися жінки», — підкреслює експерт.

Також він зазначив, що до 1998 року бойове самбо була закрита дисципліна, тільки для службового використання.

«В 1998 році з’явилася ідея популяризувати самбо в світі. Тому міжнародною спортивною федерацією було прийнято рішення створити ще одну спортивну дисципліну, яка буде більш динамічною та красивою. Ми розробляли цю дисципліну і в 2001 році відбувся перший чемпіонат світу з бойового самбо», — каже експерт.

Він підкреслив, що самбо, як вид спорту має бути доступний всім.

«Це питання не тільки здоров’я та загальної й особистої безпеки. Це питання, щоб кожна людина змогла використовувати наш вид єдиноборств в повсякденному житті для самооборони. Самбо можуть займатися люди, якім вже більше 70 років. Для них теж існують змагання та чемпіонати. Що стосується дітей, то є випадки, коли батьки приводять на заняття дітей віком 6- 7 років, а їх молодші брати чи сестри у 3−4 роки на тренуванні, дивляться на них і також намагаються все повторити. Це також входження в спорт. У нас немає мети зробити всіх самбістами. Адже кожна дитина — особистість. Ми допомагаємо у розвитку. Наша програма на 70% складається зі спеціальної фізичної підготовки. Тільки 30% це елементи боротьби», — підкреслив експерт.