Економіст розповів, чому має скоротитися інфляція та коли зросте ВВП

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує зростання економіки України в 2024 році на 3,2% за оптимістичним сценарієм, якщо буде закінчення війни.

В 2022 році падіння ВВП склало більше 30%
В 2022 році падіння ВВП склало більше 30%

Про це в коментарі i-ua.tv заявив заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«В прогнозі МВФ є позитивні та негативні сценарії. Є зростання та не зростання. Проте виходячи з оптимістичного сценарію МВФ, який прогнозує, що в 2024 році не буде війни і економіка України буде відновлюватися у повоєнній відбудові. З цієї точки зору можна сподіватися, що в наступному році замість війни буде відбудова національної економіки», — каже експерт.

Він підкреслив, що в 2022 році падіння ВВП склало більше 30%.

«ВВП відчутно впав. Тому після цього початок відбудови це вже показники. Крім того, якщо встановлюється мир, йдуть іноземні інвестиції, то зрозуміло, що пожвавлюється економічна активність. Це впливатиме на показники економічного зростання. Краще б за все, щоб зростання ВВП відбулося хоча б на 7%. Це призвело б до того, щоб Україна почала швидко відбудовуватися та активно розвивалася й була регіональним лідером економічного розвитку. Зрозуміло, що у нас виснажені внутрішні інвестиції і ми всі очікуємо іноземних коштів. Це іноземні інвестиції та цільова допомога з США, азійських країн. Не забуваємо, що Україна є кандидатом на вступ до ЄС і європейська допомога повинна бути відчутна в цьому процесі», — зазначає економіст.

Також на його думку, в 2024 році має скоротитися інфляція.

" Враховуючи вимоги МВФ щодо припинення друкування грошей, а також більш зважену монетарну політку, це має знизити інфляцію і в 2023 і в 2024 роках", — резюмує економіст.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд прогнозує динаміку української економіки в 2023 році від 3% спаду до 1% зростання з подальшим зростанням на 3,2% у 2024 році та на 6,5% - у 2025 році