У нас унікальна комбінація людського та природного ресурсів, — економіст

Українці мають унікальну комбінацію людського та природного ресурсу на своїй території.

Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

Зараз у високотехнологічному світі все вирішує інтелект, зазначив він. За його словами головна світова тенденція — штучний інтелект.

«Тенденція сама говорить про інтелектуальні рішення, наукові, технічні, гуманітарні, екологічні, енергетичні. Хто перший придумує, доводить до якогось продукту, а потім виробляє провідні, новітні, інтелектуальні продукти, той виграє», — додав експерт.

На його думку, практично всі аспекти нашого життя — це технології,

«Без високих технологій практично не обходиться зараз жодна сфера, починаючи від аграрної, закінчуючи будь-чим, що пов'язано з технікою. Людський капітал головний. І тут величезна перевага в українців, тому що в нас людський капітал — один з найбільш якісних. У нас один з найвищих рівнів освіченості населення, тобто відсоток людей з вищою освітою, із середньою спеціальною освітою. (…) І разом коли ви берете освіченість і талановитість — це називається інтелектуальний рівень людей, інтелектуальний рівень нації. Людський капітал — це наш основний капітал. Не дивлячись на те, що історично наші предки, у тому числі завдяки цьому людському капіталу високому, завоювали порівняно невелику територію в масштабах планети, на цій території велика концентрація природних ресурсів у надрах землі, сама земля, морський ресурс, річковий, лісовий тощо.

Але, підкреслив він, виникає питання — чому українці живуть бідно.

«Як при такій комбінації ресурсів ми так бідно живемо та роз'їжджаємося у всі сторони світу в набагато менші країні, в яких немає, або майже немає ресурсів? Основна проблема — куди це все дівається, де та озонова діра, куди це все вилітає. Ця озонова діра називається економічна система. У нас вона настільки неефективна, що не може наші багатющі людські та природні ресурси перетворити на рівень життя людей, хоча б достойний, щоб не відштовхувати українців на всі чотири сторони світу. Треба цю проблему перш за все вирішувати», — пояснив економіст.

Новак назвав три основні умови приходу капіталу: прибутковість, безпека та перспективність.

«Серйозні гроші — це гроші не на рік, і не на два, і не на три, це інвестиції, які довгограючі. А щоб було добгограюче, треба бачити перспективу. Зараз в Україні виконується одна умова — прибутковість. Дійсно в нас практично в усіх сферах, від аграрної до послуг, можна досягнути вищої прибутковості, ніж, наприклад, в аналогічних сферах в європейських країнах. Тому що європейський ринок уже дуже перенасичений конкуренцією. (…) А ті дві умови в нас не виконуються. Безпека фізична, поки йде війна. Безпека юридична, правова, перш за все в судовій системі нашій, те, що називається „корупція“. І перспективи», — наголосив він.

Голова комітету економістів вважає, що інвестори не бачать перспективи в Україні, тому що сама країна не показує, яку вона хоче.

«Тобто поки Україна сама не покаже свою економічну стратегію, або по науковому — економічну модель, годі чекати нам інвесторів серйозних. Бо вони не розуміють, куди вкладати, у що», — підсумував Новак.