Макрон не привіз пропозицію Сі Цзіньпіну, щоб він розтанув, як цукор на сонці — експерт

Китай може взяти на себе роль майданчику для перемовин по війні в Україні, але президент Франції Е. Макрон не везе пропозицію Пекіну, від якої Сі Цзіньпін розтане, як цукор на сонці.

Сі Цзіньпін та Макрон
Сі Цзіньпін та Макрон

Про це заявив політичний експерт Андрій Вігірінський.

Е. Макрон не везе пропозицію Пекіну, від якої Сі Цзіньпін розтане як цукор на сонці.

«Китай в першу чергу дослухається до себе. Китай системо протягом поточного року з моменту активної фази війни в Україні, почав визначати свою роль в цій війні. Це роль суб’єкту, який здатний взяти на себе зобов’язання, які пов’язані з організацією перемовин між воюючими сторонами, по частковому відновленню України та взяти на себе роль майданчика для перемоги. Така роль і бачення виникла в Китаї не під впливом Німеччини, Франції, рф чи США. Скоріш за все вони узгоджували свою роль під час Мюнхенської безпекової конференції», — каже експерт.

За його словами, на сьогодні мова не йде про те, що Е. Макрон в чомусь переконав Сі.

«Якщо б в Китаї не бачили своєї можливості чи ролі в перемовному процесі, вони б не виходили з доктриною міжнародних відносин та не обговорювали пункти, які стосуються примирення чи завершення війни. Якщо Китай сам оголошує, що може виконувати певну роль в перемовинах, то роль Макрона не є визначальною. Сьогодні мове йде про те, щоб залучити Китай в якості перемовника, який має комунікації з рф. Адже до позиції Китаю росія дослуховується. Тобто, що рф готова працювати з мирним планом Китаю по завершенню війни. Однак на сьогодні в кремлі зазначають, що цілі, які поставила рф у війні з Україною можуть бути досягнені лише військовим шляхом. Хоча за великим рахунком рф визнає ініціативи Китаю та готова до комунікації, але це не означає, що рф готова виконати всі побажання СІ», — каже експерт.

Він підкреслив, що Е. Макрон поїхав вирішувати фінансово- економічне питання по співпраці Франції та КНР.

«Макрон не везе пропозицію Китаю, від якої Сі розтане цукор на сонці. Це є бажане та поверхневе мислення людей, які не комплексно аналізують все те, що відбувається у світі. Паралельно з цим питання відносин з Китаєм поїхала вирішувати Урсула фон дер Ляйен на рівні інституцій. Зокрема, 40 підприємств поїхали переконувати Китай, в тому, щоб вони тиснули на рф в питаннях миру. Але це звучить трішки безглуздо. Адже приоритет візиту Макрона — економіка, а зовнішнє позиціювання — мир. Тобто проведення переговорів по завершенню війни в Україні. Всі поговорили про те, щоб війна закінчилась, бо вона завдає збитки торгово- економічним та політичним відносинам між Європою та КНР. Однак вважаю, що Китай залишиться при своїх позиціях», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що під час переговорів французький президент Емануель Макрон закликав Сі Цзиньпіна «привести росію до тями» та сприяти відновленню мирних переговорів.