УПЦ МП стала підбурювачем до повалення конституційного ладу України, — Колодзінський

На Майдані 2013−2014 років український народ вперше інтуїтивно заявив про бажання бути суб’єктом правових взаємовідносин.

УПЦ МП стала підбурювачем до повалення конституційного ладу України, — Колодзінський

Про це заявив військовий і майданівець Володимир Колодзінський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Український народ побачив, що за 25 років жодна з політичних партій, окрім популізму, нічого дати не могла. На Майдані український народ дозволив очолити себе політичній „трійці“ („Свобода“, „Удар“, „Батьківщина“), маючи надію, що очікування виправдаються. Цього не сталося», — згадав він події 2013 року.

У той час, на його думку, люди почали усвідомлювати, що необхідно будувати правову державу, тобто започатковувати рух від принципу радянської законності до принципу верховенства права.

«Це процеси зміни свідомості. Наша Конституція несе загрозу росії, яка розглядає посаду президента як царя. І не є секретом, що УПЦ МП представляє собою агітаційно-пропагандистський центр, започаткований росією як інформаційно-психологічна спецоперація. Тобто УПЦ МП стала підбурювачем до повалення конституційного ладу України, сіяння національної неприязні, розпачу та засудження протистояння воєнній агресії росії, виправдання геноциду українського народу росією», — пояснив військовослужбовець.

У Хмельницькому 2 квітня учасники зібрання біля Покровського кафедрального собору УПЦ московського патріархату проголосували за перехід релігійної громади до ПЦУ, храм опломбували.

Біля собору активісти провели збори, на яких зареєструвалося 1235 людей. Вони більшістю голосів проголосували за перехід церкви до ПЦУ. Ключі від храму передали ревізійній комісії, яку обрали містяни під час зібрання.

«Цей інцидент набув свого апогею, тому український народ як суб'єкт, користуючись правом прямої демократії, підтримав процес закриття УПЦ МП. Процеси децентралізації є дуже важливими. Самоврядування є однією з форм організації публічної влади на місцях, і тому є, можна сказати, четвертою владою. Оскільки ці процеси належить народові, він і повинен їх очолювати, активніше брати участь у громадських і державницьких процесах», — сказав Колодзінський.

За його словами, саме для цього необхідно знати свої конституційні права.

«Треба придбати Конституцію України. І для того, щоб бути вмотивованим, достатньо знати декілька статей Конституції: 1, 3, 5, 8, 13, 63. Необхідно також знати визначення слів, хто така людина, що таке гідність, що означає жити. Знаючи визначення цих слів, людина усвідомить, що вона є подобієм Бога, що вона має гідність і має право на цій землі жити, а не існувати. І тоді ця свідома частина українського народу стає громадянським суспільством, яке як суб'єкт правових відносин виходить зі стану патерналізму та започатковує конституційний діалог між Президентом України та народом, між урядом і народом, одночасно беручи на свої плечі відповідальність за всі процеси, які проходять у державі. Це призведе до зменшення соціального загострення й емоційних сплесків у суспільстві. Це дуже рутинна робота, робота зміни свідомості, і тому ця конституційна просвіта вимагає підтримки як Президента України, так і держави», — підсумував військовий.

Після подій 2 квітня на Хмельниччині за два дні все ж заборонили діяльність УПЦ МП.

Також 5 квітня у Львові парафіяни головного храму УПЦ МП на вулиці Тараса Бобанича ухвалювали рішення про перехід до ПЦУ.

А в селі Задубрівка Чернівецької області віряни ПЦУ зайшли до храму після сутички з УПЦ МП. Група людей змогла зайти через бічні двері храму. Тоді з будівлі храму зняли табличку з написом про підпорядкування УПЦ.