Діяльність УПЦ мп у Києві можуть заборонити: подробиці

Петиція про розірвання договорів Києва з московським патріархатом набрала потрібну кількість голосів за один день.

Діяльність УПЦ мп у Києві можуть заборонити: подробиці

Про це стало відомо 7 квітня.

Ми вимагаємо від міської влади Києва прийняти рішення щодо розірвання всіх договорів, укладених між Київською міською радою, Київською міською державною адміністрацією, їхніми структурними підрозділами, підпорядкованими комунальними організаціями, установами і підприємствами та Українською православною церквою («УПЦ мп»).

Ці рішення повинні включати розірвання усіх видів договорів, де сторонами є органи місцевого самоврядування, комунальні організації міста Києва та УПЦ мп і всі її структурні підрозділи, зокрема:
— договори комунального обслуговування;
— договори оренди комунального майна;
— договори оренди комунальних земельних ділянок;
— договори про право користування комунальними земельними ділянками та комунальним майном;
— договори з обслуговування мереж тепло-, водо-, газопостачання та водовідведення;
— договори на вивіз сміття;
— інші договори та рішення, якими УПЦ мп надано права на користування комунальним майном, землею, послугами тощо.

Київська міська рада як орган місцевого самоврядування уповноважена розривати договори, в яких вона виступає стороною. Такі рішення в прямому сенсі позбавлять УПЦ мп «землі під ногами», базових благ і послуг, що суттєво ускладнять або унеможливлять їхню діяльність на території міста Києва.

Так звана «Українська православна церква», відома в суспільстві як УПЦ МП — це ворожа до України колабораціоністська організація, яка де-факто виконує роль структурного підрозділу ФСБ в Україні.

Починаючи з листопада 2022-го, співробітники Служби безпеки України провели ряд обшуків храмів УПЦ. Під час слідчих дій знайшли проросійську літературу, листування з «московськими кураторами» та паспорти рф. Представники УПЦ неодноразово були помічені в колабораціонізмі, зв'язках з окупантами, виправданні російської агресії, українофобських висловлюваннях та інших злочинах проти України. Українці так і не почули від ключових ієрархів УПЦ засудження російської агресії, злочинів геноциду, скоєних російською окупаційною армією, засудження фактів колабораціонізму і прославляння держави-агресора з боку священиків УПЦ.

Функціонування ворожої церкви, яка виконує пропагандистські, шпигунські та інші підривні завдання ворога — це загроза національній безпеці України. Станом на березень 2023 року, згідно з соціологічними опитуваннями, понад 60% українців підтримують заборону цієї організації на території України.

Тепер петицію має розглянути Київрада.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Державній службі з етнополітики та свободи совісті опрацювати петицію із закликом не забороняти Українську православну церкву московського патріархату.

Відповідна петиція 15 березня набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів, відповідь Шмигаля оприлюднили 1 квітня.

«Враховуючи, що порушені у петиції питання носять комплексний характер, Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено опрацювати їх та про результати поінформувати автора петиції та Кабінет Міністрів України», — йдеться у відповіді прем'єр-міністра.