На тематичній зустрічі про «Чорних запорожці» розповіли про бойові традиції вільної України

6 квітня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в Києві відбулася тематична зустріч із циклу«Історія і сучасність українських військових звитяг». Цього разу у фокусі уваги були два легендарних військових формування, які поєднує спільна назва: полк Чорних запорожців часів Української Народної Республіки та сучасна 72 окрема механізована бригада імені Чорних запорожців.

На тематичній зустрічі про «Чорних запорожці» розповіли про бойові традиції вільної України

«Між бойовими діями цих двох підрозділів — понад 100 років. Але ворог лишився той же — як і наші предки часів УНР, ми боремося з російською експансією та відстоюємо нашу незалежність. У сучасних бійців інша зброя, інша ситуація. Але дух свободи залишився таким же, а історичний досвід дає розуміння ситуації та реальний шанс пройти ці випробування і поставити в цій історії свою переможну крапку», — відзначила модераторка заходу, співробітниця відділу популяризаційної роботи УІНП Наталка Позняк-Хоменко.

Про історію і звитягу Чорних запорожців — один з найвідоміших полків кінноти періоду Української революції 1917–1921 років — розповів кандидат історичних наук, офіцер Центру досліджень воєнної історії Збройних сил України Михайло Ковальчук: «Чисельність Чорних запорожців була орієнтовно 500 осіб. От в такій чисельності вони ввійшли в історію як найбоєздатніша частина армії УНР. Говорячи сучасною мовою, це були штурмові загони, які завжди були попереду і вступали у бій навіть із силами противника, які переважали. У спогадах більшовиків, учасників білого руху та інших ворогів УНР того часу десятиріччями після бою можна було зустріти як виправдання, що їм протистояли “чорношличники”».

«Наприкінці 1919 року армія УНР вирушила в Зимовий похід. У спогадах командира Петра Дяченка зазначається, що «чорних» було 417 козаків. За майже рік постійних боїв, у 1920-му, Петро Дяченко писав, що полк взяв у полон 2,5 тисячі осіб», — зауважив історик.

Детальніше про історію полку — у записі трансляції зустрічі та в рубриці «Патрони ЗСУ».

Традиції полку Чорних запорожців продовжує 72 окрема механізована бригада, яка в 2017 році отримала почесне найменування Чорних запорожців. Відсіч російській агресії бійці бригади дають іще з 2014 року — вони тоді звільняли Маріуполь, були серед перших оборонців Донецького аеропорту, захищали Авдіївку.

Саме на 72-гу бригаду великою мірою лягла успішна оборона Києва у лютому–березні 2022 року та визволення Київщини від російських окупантів.

Нині ж бригада ефективно воює з росіянами на Донецькому напрямку — зокрема, під Вугледаром, де в лютому були розгромлені два елітні підрозділи російських морпіхів.

Про все це розповів на зустрічі командир 3-го взводу другої роти мотопіхотного батальйону 72-ї ОМБр Роман Орищенко, який брав участь у боях за Мощун. Він згадує моменти, які передували російському вторгненню: «Не вірилося до останнього, що буде повномасштабний напад. Але певні сигнали надходили, і ми були готові до відбиття цієї навали. Наша бригада 24 лютого розташовувалась навколо Києва. У ніч, коли почався напад, ми піднялись по тривозі — вискочили на вулицю та почули ракети. Пам’ятаю, як ми спустились по зброю, повантажились і виїхали. Під ранок ми були готові зустріти ворога і дати йому відсіч».

Роман зазначив, що традиції предків надихають, але ще більше надихає розуміння, з яким ворогом маємо справу і що захищаємо.

«Звичайно, війна — це важко. Особливо важко місяцями бути на відстані від родини, від дітей. Але ми знаємо, за що ми воюємо. Ми знаємо: якщо відступимо, по всій Україні буде Буча. Ми це вже бачили і не маємо допустити повторення. А тому ми просто зобов'язані перемогти», –говорить воїн.

У ході зустрічі з'ясувалася ще одна історична паралель. Командир Чорних запорожців Петро Дяченко народився в 1895 році. Через століття, у 1995-му, народився Герой України Андрій Верхогляд — легендарний комбат, який відзначився і в битві за позицію «Алмаз» під Авдіївкою в 2017 році, і в битві за Мощун. На жаль, 22 червня 2022 року Андрій загинув під Світлодарськом. Нині його іменем пропонують назвати одну з вулиць Києва у Печерському районі. Також у Білій Церкві та Броварах є вулиці Чорних запорожців, обговорюється поява цієї назви серед топонімів Борисполя і Гостомеля.

На зустріч завітали представники історичного товариства «Курінь Чорних запорожців», інші зацікавлені темою. Вони висловили подяку бійцям, які зберегли Україну і продовжують давати відсіч агресору. Завершилася зустріч символічним виконанням Гімну України.

Подію організували Український інститут національної памʼяті спільно з Національним музеєм Революції Гідності.

Фото Національного музею Революції Гідності