На сьогоднішній день якихось кроків партійного будівництва я не бачу, — Плахтій

В Україні є потенціал створення нових структур, але не сьогодні, а після української перемоги. Усі люди, зокрема адекватні політики, намагаються працювати на перемогу. Тому такі рухи можливі лише після війни.

Тарас Плахтій у програмі "Суспільні діалоги"
Тарас Плахтій у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив незалежний дослідник політичних партій Тарас Плахтій у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«На сьогоднішній день якихось кроків партійного будівництва я не бачу, але їх і не може бути, тому що всі активні люди займаються волонтерством, допомагають армії, допомагають владі вирішувати проблеми. І всі поділи політичні практично нівелювалися», — зазначив він.

Щоб створити якісну партію, яка щонайменше почне давати якийсь результат, за його словами, необхідно мінімум один електоральний цикл.

«Тобто в наступних виборах вона участі брати не буде, не зможе, і не повинна, тому що в неї ще не буде такого потенціалу. Якщо це політичний проект за олігархічні гроші, він може за два місяці сформувати, купити партійну оболонку, наповнити її людьми, змістом, закупити рекламу на олігархічні гроші та брати участь у виборах. Якщо йдеться про реальну партію за участі великої кількості людей, реалістична участь і перемога у виборах буде через один електоральний цикл. Побудувати за 3−6 місяців до виборів політичну силу та запустити її неможливо», — наголосив експерт.

Дослідник пояснив, що побудова партії включає чотири етапи, при переході з кожного на наступний ініціативна група перероджується, трансформується, змінює свою структуру, форму існування та кількість учасників.

«Перший етап — це створення ініціативної групи. Це мала група, в яку входять кілька політиків, кілька експертів, кілька бізнесменів можливо. Її завдання — виробити цінності та принципи, які стануть зародком майбутньої ідеології партійної. Вони мають вибрати ще три наступні базові варіанти партійного будівництва, хто буде суб'єктом організації: одна людина, мала група чи велика фіксована група. Вони мають вибрати методологію діяльності. (…) Після цього наступає другий етап — ця мала група має збільшитися з 5−10 осіб до 50−100 осіб. Це ключовий етап. (…) Третій етап — це перетворення ініціативної групи в повноцінну партію та побудова центрального партійного органу, який на четвертому етапі буде мультиплікуватися, тобто самовідтворюватися, поширюватися в області, а далі в містах, регіонах і громадах», — розповів Плахтій.