Зараз мова йде про побудову загальноукраїнської політичної партії, — дослідник

Зараз мова йде про побудову загальноукраїнської політичної партії, де будуть балансуватися інтереси всіх учасників, які представляють різні території.

Олексій Якименко та Тарас Плахтій у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Тарас Плахтій у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив незалежний дослідник політичних партій Тарас Плахтій у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Класичний спосіб, коли формується ідеологія, а потім формується політична сила, для реалізації ідей навряд чи буде працювати в сучасному інформаційному суспільстві», — зазначив він.

За його словами, з ідеологіями політичних партій є доволі велика проблема.

«Справа в тому, що в сучасному інформаційному постмодерному суспільстві з наростаючими потоками інформації із зовнішнього середовища, з множинністю істин жодна ідеологія не працює та не виконує свої функції, які мала б виконувати. Вона мала б об'єднувати людей, мотивувати їх до діяльності», — підкреслив експерт.

Зараз відбувається змішування ідеологій, додав дослідник, — беруться певні їхні фрагменти та застосовуються в ситуаціях для розв'язання конкретних проблем.

«Коли немає одного лідера, який має одноосібне право трактувати партійну ідеологію, тоді має бути зрозумілий всім очевидний набір цінностей і принципів. І кожне рішення, яке виробляється партійною чи ініціативною групою, чи потім партією, повинно автоматично перевірятися на відповідність базовим початковим цінностям і принципам. Тобто вони стають критеріями правильності прийняття рішень. Ось це функція сучасної ідеології», — розповів Плахтій.