Суспільство вміє в кризовій ситуації заміняти собою нульовий рівень організації держави, — Білецький

В Україні рівень організації держави практично нульовий, тобто його немає. І все це компенсується енергією суспільства. Наше суспільство вміє в кризовій ситуації фактично заміняти собою цей нульовий рівень організації держави.

Олександр Білецький у програмі "Точка зору"
Олександр Білецький у програмі "Точка зору"

Про це заявив військово-політичний експерт Олександр Білецький у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Як тільки держава, державний апарат, розуміє, що криза якоюсь мірою минула, вона починає нищити людську організацію. Так, як це призвело, на мій погляд, до катастрофічних наслідків у 2014−2015 роках, зараз такий самий відкат відбувається у 2022−2023 роках. Країна рухається без стратегії, немає навіть стратегії перемоги, не визначено, що для нас є перемога, не визначені ключові стратегічні точки, немає цілі, задачі в економіці, в галузях. Це при тому, що ми маємо просто скажені виклики війни, і ціна питання величезна», — зазначив він.

На його думку, зараз має стояти питання про перезаснування держави.

«Фактично ми державу не створювали, нам залишилася УРСР, в якій ми проголосили незалежність, в якій ми залишили всю цю стару систему управління державою, не враховуючи тих балансів і противаг, які існували в Радянському Союзі. Але зараз ми прийшли до тієї ситуації, коли далі так не може бути. Ми маємо розуміти, що нам треба створити нову державу, виходячи з абсолютно нових правил гри. Тому що старі правила не працюють взагалі. Держава перестала виконувати свої базові, фундаментальні функції», — пояснив експерт.

Основна функція держави — це встановлення справедливості. Це задача нових українських еліт — думати, працювати над тим, як змінити ситуацію в Україні, додав Білецький.