Саме через електронний кабінет ми вийдемо на природну соціологію, — Пильгун

Першим етапом розвитку електронного кабінету громадянина має бути забезпечення економічного суверенітету громадянина України.

Саме через електронний кабінет ми вийдемо на природну соціологію, — Пильгун

Про це заявив голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Варіант електронного кабінету, який я пропоную, полягає в тому, щоб в робочому кабінеті громадянина на панелі управління були перш за все цільові рахунки. Щомісяця на цільові рахунки надходить певна сума в національній валюті, гривні, і громадянин самостійно розпоряджається цими коштами. Деякими цільовими рахунками можна користуватися у вузькому діапазоні (медицина, освіта, допомога ЗСУ тощо), а є рахунки, які мають ширший діапазон (продукти харчування, комунальні платежі, одяг тощо)», — зазначив він.

Тож перший розділ електронного кабінету громадянина має стосуватися економічного спектра, вважає експерт.

«Наступний розділ — це вибори, виборчі процеси. В електронному кабінеті однозначно має бути декілька полів можливостей, де громадянин може вирішувати місцеві питання, питання територіальної громади та питання республіканського масштабу», — наголосив голова профспілки.

Громадянин сам має вирішувати, які питання для нього актуальні, в яких опитуваннях він бере участь, тому їх має бути десятки, сказав Пильгун.

«Відповідно таким чином буде рейтингування всіх питань до порядку денного, аби навчити систему управління реагувати оперативно на таке волевиявлення народу. Ми зараз бачимо, що система управління не готова до того, що одні питання для суспільства актуальні, а інші — ні. Саме через електронний кабінет ми вийдемо на природну соціологію. Таким чином з'являється природний зв'язок із суспільством», — додав він.

І третій сегмент, на думку експерта, який може вирішувати електронний кабінет, — це робота з майбутнім.

«Тобто це ідеї, проекти, візії, які можна обговорювати в електронному кабінеті саме для роботи з майбутнім. Це зона найбільш випереджальної технології та дії, чим українське суспільство може вразити світ. Саме через вміння, навички роботи з майбутнім ми можемо зараз дати випереджальні технології для цивілізації», — підкреслив Пильгун.