Накопичувальна пенсійна система — це фінансова афера уряду, а не МВФ — експерт

Урядовці свої поганські мрії та думки викладають в намірах взаємодії з Міжнародним валютним фондом (МВФ), що призводить до того, що потім вони скидають всю провину за свої дії на фонд.

Сергій Кондрюк
Сергій Кондрюк

Про це під час ефіру на i-ua.tv розповів фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Європейські партнери вірять в Україну. Причому не тільки з військової точки зору, що ми переможемо рф та настане мир для всієї Європи. А вірять з точки зору економіки. Адже МВФ, який ми дуже часто критикуємо вирішив, що Україна спроможна економічно розвиватися. Це станеться протягом найближчих 4-х років. Тому вони виділили нам дуже великий кредит в розмірі 15,6 млрд грн. Але головне, що під цей кредит інші бізнесові структури готові надати Україні 80 млрд доларів. Тобто іноземний бізнес вірить, що Україна спроможна розвиватися та в неї треба інвестувати. Адже є великі шанси, що ці інвестиції принесуть їм прибуток. Світовий бізнес дивиться на Україну з точки зору її перспектив, і це плюс. А МВФ дає на це зелене світло. МВФ — це фінансова система, яка хоче внести гроші та отримати їх з зиском», — каже експерт.

Однак він підкреслив, що українці не довіряють уряду у використанні міжнародних коштів.

«Це дуже жорстка оцінка. Думаю, що владі варто подумати, що робити з таким урядом, до якого немає довіри. Крім того, не тільки цей уряд, а й попередні не можуть дати відповідь МВФ, як саме вони збираються повернути кошти надані фондом. Вони лише розповідають про наміри та обіцяють. Тому часто наші урядовці свої поганські мрії та думки викладають в намірах взаємодії з МВФ, що призводить до того, що потім вони скидають всю провину на МВФ, який начебто щось вимагає. Яскравий приклад — так звана примусово накопичувана пенсійна система. Але якщо почитати цей умовний меморандум з фондом, то там і слова про це немає «, — каже експерт.

Він зауважив, що так звана примусово накопичувана пенсійна система — це фінансова афера, яку нам нав'язують багато років. Ще й прагнуть зробити це під час війни.

Він підкреслив, що МВФ просить від Кабміну розробити так звану бюджетну декларацію.

«ЇЇ сутність — основні маяки розвитку країни. На наступний бюджетний рік і плюс ще на 2−3 роки вперед. В цій бюджетній декларації уряд зобов’язаний показати багато аспектів. Зокрема в соціально- трудовій сфері. Це стосується інфляції та реальної заробітної плати, яка має бути стриманою. Це при тому, що в минулому році за різними оцінками інфляція склала від 24 до 35%. МВФ серед обов’язкових маяків виконання ставить певні речі по судоустрою, призначенню певних керівників судів. З іншого боку МВФ не нав’язує жодної позиції, яка прямо пов’язана з тим, куди ці гроші мають піти. Однак ми маємо розуміти, що в теперішній ситуації значна частина коштів піде на погашення наших зобов’язань в сфері оборони», — каже Сергій Кондрюк.

Також за його словами, значна частина коштів піде на виплату зарплат працівникам бюджетної сфери.

«Зокрема, педагогам. Крім того, левова частка фінансів піде на відновлення інфраструктури. Зокрема, енергетичної. Тобто є багато напрямків, куди можна витрати кошти. Головне, щоб у уряду вистачило розуму правильно визначити пріоритети. А також вистачило мужності повідрубувати руки корупціонерам, які наживаються на завинених цінах на яйця чи при працевлаштуванні та тендерах», — каже експерт.