Наша золота мрія — щоб росія розпалася, — політолог

Насправді золота мрія українців — щоб росія розпалася. Тому будь-які події, новини, так чи інакше пов’язані з цим, приємні для України.

Наша золота мрія — щоб росія розпалася, — політолог

Про це заявив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Безумовно треба мати супермотивовані та добре озброєні Збройні Сили, також Україна має бути успішною, щоб могла утримувати ці Збройні Сили з точки зору економічного розвитку. Але до того часу, поки в нас буде сусід у тому вигляді, в якому він є зараз, — це буде завжди загроза для України. І умовний розпад російської федерації на 5−6 самостійних держав — це з точки зору безпеки України в майбутньому був би найкращий варіант. Це був би найкращий запобіжник для можливих агресій. Бо говорити про те, що ми будемо найближчим часом у НАТО, не можна, є з цього приводу сумніви», — пояснив він.

Тому всі питання, пов'язані із самовизначенням певних республік, які входять у російську федерацію, — це добре, вважає експерт, але тільки поразка росії у війні проти України може стати каталізатором до цих подій.

«Головною запорукою початку цього процесу — це перемога України у війні. Республік багато, але вони до цього часу не протестували. Вони тільки зараз можуть почати щось робити, якщо ослабне центральна влада в росії так, як це було наприкінці правління президента Бориса Єльцина, коли почалися певні дії в Башкирії. Можливо, будуть екстремістські дії з боку національних меншин. Але я не бачу ніяких підстав, щоб говорити про серйозні результати», — додав Бала.

Також він зазначив, що мобілізують людей з цих регіонів, бо якраз вони найменше готові до спротиву.

«Ми знаємо, що коли була оголошена часткова мобілізація, з росії почали тікати якраз корінні росіяни, переважна більшість тих, хто жив у великих містах, хто мав хорошу освіту, хто був середнім класом. Що менше розвинений регіон, то простіше ним управляти. Тому, з моєї точки зору, саме через це набирали людей з цих регіонів, а не для того, щоб спеціально винищувати народності», — підсумував політолог.

Нагадаємо, Інститут вивчення війни повідомив, що в росії почалося бурхливе зростання ксенофобії та расизму, спрямованих на свої ж національні меншини.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.