Рівень підтримки суспільством УПЦ мп впав до 4% - експерт

УПЦ московського патріархату (мп) послабила свої позиції в Україні.

Олександр Саган
Олександр Саган

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган.

«Війна рф проти України не може не мати певних наслідків. Широкомасштабне вторгнення, яке почалося рік тому, значно прискорює ці процеси. Якщо раніше люди вагалися, що робити з московським патріархатом в Україні, то тепер все залежить від мп. Зокрема, наскільки вони далі будуть притримуватися лінії невизнання нічого українського, як було до сьогодні, чи підуть на діалог з ПЦУ. До речі, 100 років тому, коли була сформована автокефальна церква, куди було багато переходів з мп. Тому на кінець 20 років автокефальна церква становила достатньо серйозну потугу в Україні. Влада була навіть кілька разів вимушена її репресувати та знищувати фізично та фактично», — каже експерт.

Він підкреслив, що сьогодні в церквах мп не відмовилися від заяв 2014—2015 років про те, що відбувається громадянська війна.

«До сих пір УПЦ мп не засудила свої підходи та позиції та залишається на тому, що це братовбивча війна. Тобто, що ми з росіянами один народ та воюємо між собою. А винні ті, хто стравив. Ця позиція також впливає на рішення людей. Крім того, досі багато священників упц мп не дозволяють відспівувати воїнів в храмах. Адже священники звинувачують їх у розпалюванні братовбивчої війни», — каже Олександр Саган.

Він підкреслив, що за даними соціологів рівень підтримки суспільством УПЦ мп впав до 4%.

«Значно зросла кількість людей, які позиціонують себе, як просто православні. Це якраз і є відповідь суспільства на дії цієї церкви», — зазначає експерт.