Термін розколу в церкві ввів саме московський патріархат — експерт

Московська держава тримає руку міцно на пульсі церкви. РПЦ інтегровану у владу рф, спецслужби та державні інститути.

Олександр Саган
Олександр Саган

Про це під час ефіру заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган.

«московська патріархія — це частина великого державного апарату. Вони навіть це особливо не приховують. Мало хто знає, що з 1995 — 1996 років, московська патріархія підписала договори про співпрацю з всіма без винятку силовими структурами. Вони працюють у тісному зв’язку з розвідками, ФСБ та всіма іншими цими структурами. Їх діяльність скоректована з цими структурами. Однак у світі вже є втома від московського патріархату», — каже О. Саган.

Він зауважив, що термін розколу в церкві ввів саме московський патріархат.

«Насправді згідно канону відбулося інституційне розділення. Тобто була церква автокефальна, яка мала свою діаспору. Вона об’єдналася з частиною УПЦ мп. Філарет же просто відділився, а термінологія просто нав’язується. Якщо подивитися на 2018 рік, то Константинополь відновив в Україні свою юрисдикцію. Це засвідчує, що ніяких порушень немає. Насправді, в 90-ті роки УПЦ Київського патріархату (КП) почала швидко зростати. Для того, щоб цьому протидіяти вводиться поняття канонічна територія. Україна вважається канонічною територією московської церкви. УПЦ КП є невизнаним, але вона є канонічною. Адже не було порушено жодних канонів. Тому заяви про розкол — це маніпуляції. Адже відбулося інституційне розділення», — підкреслює експерт.

За його словами, процес визнання церков в Україні триває. Однак проблема з автокефаліями дуже давня.

«Перші автокефалії підтверджувалися вселенськими соборами. Перші 5 автокефалій — це Константинополь, Олександрія, Антіохія, Єрусалим та Кіпрська церква. Далі саме Константинополь надавав Томоси про автокефалію. москва ж хоче зменшити роль Константинополя у вселенському православ’ї. Однак на сьогодні спосіб отримання автокефалії залишається», — резюмує експерт.