Уряд повинен думати стратегічно, — Віктор Шишкін

15 квітня стало відомо, що Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України. Слідом за цим рішення про тимчасову заборону на ввезення зернових і олійних культур, а також низки інших сільгосппродуктів з України прийняла Угорщина.

Віктор Шишкін у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін у програмі "Чистка влади"

Про це поговорили в програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv. Незмінним гостем був суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

«Негативна ситуація для України має місце. Звинувачувати, наприклад, польських фермерів або словацьких фермерів я не можу. Звичайно, що вони хочуть вижити, вони хочуть продати свій продукт, і вони мають на це природне право. Якщо ми стали конкурентними, то давайте проаналізуємо, чому ми стали там конкурентами. У поляків є своє зерно. Значить щось тут не дороблено», — зазначив він.

Експерт нагадав приклад Канади, яка продавала багато пшениці. У країні не було волюнтаризму й анархії з боку виробників зерна, там був комплекс заходів, який діяв за домовленістю між зерновиробниками та урядом.

«Тому коли говорять про так званий вільний ринок, анархічний ринок, є комплекс. А ми взагалі не знаємо, що робиться і хто за все винен. Як завжди, за все в державі відповідальний уряд. І це правильно. Навіть якщо тут існує ринкова економіка. Це вже зовнішньополітичний аспект через зерно», — вважає гість програми.

За його словами, наш уряд повинен був виробляти спільну політику щодо продажу зерна.

«Зокрема кому йде це зерно: чи воно йде в Польщу, чи в інші країни, а Польща є транзитною територією або територією тимчасового збереження, але не реалізації. Де програма уряду? Звичайно, ми не знаємо всіх цих обставин, нам важко судити. Але я бачу одне — якщо виникла така ситуація, тут недомислення, недорозум нашого уряду. Уряд повинен думати стратегічно. Ви розробляйте тоді ці програми і для нас, і для них, щоб не виникали такі ситуації», — звернувся екссуддя до уряду.

Також він зачитав статті з Конституції України про завдання уряду.

«Що робить уряд? Забезпечує державний суверенітет, економічну самостійність України. Це завдання уряду. Далі — розробляє, здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального, культурного розвитку України. Це конституційне завдання уряду. Завдання уряду — думати стратегічно. (…) Навіть зовнішньоекономічна політика не є в чистому вигляді сфера Президента, це сфера уряду», — додав експерт.