Комбінація революційного та еволюційного для поствоєнної України може мати певний результат, — Чаленко

Для того, щоб виходити на вибори, потрібно робити себе унікальним, з унікальною пропозицією для виборців, надавати актуальну програму.

Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Коли відбулася війна, коли всі старі поляризаційні точки фактично були стерті, ми бачимо, що влада отримала підтримку 85−90%, що показує соціологія. Зрозуміло, що в умовах воєнного стану громадяни намагаються показати максимальну консолідацію, максимальну єдність. Хоча знову ж таки все одно починають наростати певні лінії дискусії в суспільстві. Якщо раніше це було питання мови, питання „схід-захід“, питання радянського минулого та європейського майбутнього, то зараз ми бачимо, що трохи це зсувається та люди починають ідентифікувати себе вже за іншими параметрами, наприклад, лишилася людина чи виїхала, цивільна вона чи військова, чи вона потрапила в категорію вразливих представників населення типу внутрішніх переселенців, її війна на так сильно зачепила в порівнянні з іншими. Тобто в залежності від оцих всіх обставин ми будемо бачити, як змінюється світосприйняття, розуміння майбутнього України вже після завершення війни. І на цьому будуть власне грати й політики, і з цього виходити. Тобто політична еліта не буде в ролі ведучого в цій ситуації. Вона буде слідкувати за тими тенденціями, які присутні в суспільстві, і вже на цю короткострокову перспективу вимальовувати програму, виходячи з наявних соціологічних ситуацій», — пояснив він.

На його думку, в Україні вже традиційно склалося, що паралельно з баченнями еліти розвивається широкий громадянський рух.

«Ми це бачили у 2004 році, ми це бачили у 2014 році, зараз закидають в іноземних ЗМІ, що одразу після війни буде новий майдан. (…) Еліта бачить якийсь поступовий, еволюційний рух, але якщо швидкість цієї еволюції жодним чином не задовольняє громадян, пасіонаріїв (10−15%), то очевидно тоді вступає бажання революційних, швидких змін. І тут якраз нюанс в тому, що ці швидкі революційні зміни часто просто ударяються об стіну, можливо, непрофесіоналізму. Тому що ми розуміємо, що деякі питання не можна швидко вирішити. Або ми просто кинемося в популізм, або ми побачимо, що буде намагання перевести стрілки. Якраз комбінація цього революційного та еволюційного в принципі для поствоєнної України може мати певний результат. Революція не з точки зору скидання влади, а з точки зору підходу, швидких, але дієвих змін у суспільстві», — вважає експерт.

Також еліта є медіатором і комунікатором із зовнішніми партнерами, від яких сьогодні Україна отримує фінансування бюджету, зазначив Чаленко.

«Але ж суспільство не комунікує на своєму рівні, якщо ми говоримо про широкі маси. Є запити суспільства одні, а є розуміння ситуації в еліт інше, трохи модифіковане від того, що бажають власне в суспільстві та які є можливості в підтримки з боку країн заходу, наших партнерів, і загалом, що може наша держава зробити в конкретний часовий проміжок. Якраз завдання еліти, я думаю, у цьому моменті — це спрацювати хоч трохи проактивно. Еліта буде йти за бажаннями суспільства, але з точки зору виборчих технологій. А коли отримує місце вже у владі, я думаю, скоріше за все буде певний крок назад для того, щоб заспокоїти суспільство та рухати Україну в тому процесі, який допоможе нам еволюційно розвиватися», — підсумував політолог.