Суспільство чи політпартії: політолог розповів, хто сьогодні є політичною елітою

Зараз очевидно, що ми маємо різні інструментарії впливу на прийняття рішень як на муніципальному рівні, так і на загальнодержавному.

Ігор Чаленко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Є стара політична еліта, яка бажає лишитися при владі в широкому сенсі цього слова, мати представництво в парламенті, в органах місцевого самоврядування, в опозиції. А є люди, які вважають себе новою елітою. Наприклад, серед військових багато пасіонаріїв, які сьогодні йшли захищати нашу державу, а після демобілізації, очевидно, захочуть бути представленими у владі. І вони теж себе бачать елітою», — зазначив він.

Проблема в тому, вважає експерт, що якраз відсутність монолітності зараз може спричинити певні моменти боротьби.

«Можливо, це десь конкуренція буде, можливо, не конкуренція. Але знову ж таки Україна — це демократична держава, і все одно конкуренція в нас завжди відбувається. Якщо раніше не мало різниці, ти соціал-демократ або націонал-демократ, все одно в парламенті всі сиділи, всі могли співпрацювати. А зараз ситуація виходить така, що, на жаль, старі еліти до кінця не зрозуміли, що Україна змінюється. У цьому нюансі зараз може бути проблема, бо захочуть чіплятися максимально за владу, наскільки це можливо», — підкреслив політолог.

За його словами, суб’єктність в Україні — це суспільство, яке посилилося.

«Ми розуміємо, що є класичні диванні партії, які формувалися грубо кажучи з верхів, а потім уже на них нашаровувалися активні люди, але все одно ініціатива десь згори йшла. Є політичні сили, які навпаки формуються з низів. На жаль, в українського суспільства такі політичні партії не отримували широкої підтримки (3−5%). Це зазвичай ліберального штибу політичні сили», — додав Чаленко.