Треба перезавантажувати партійну систему, виходячи із сучасних реалій, — експерт

Результати виборів, які ми вже мали, є наслідком абсолютно хворої партійної системи України. Треба перезавантажувати партійну систему, виходячи із сучасних реалій.

Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Якщо чергові вибори відбудуться в парламент у жовтні цього року, у зв'язку з тим, що буде знято воєнний стан і запущено виборчі процеси, ми маємо розуміти, що в нас до цього часу не проводилися вибори за пропорційною системою, за відкритими регіональними списками. Це те, що зараз прописано в Кодексі, це і є чинне законодавство. Якби це були навіть позачергові вибори трохи раніше, то, звичайно, ми могли б ще використовувати старе законодавство стосовно змішаної системи, тобто старі округи», — зазначив він.

Експерт нагадав, що схожі елементи пропорційної системи були на місцевій виборчій кампанії декілька років тому, але зараз треба проводити тренування для членів виборчих комісій.

«Усі ці процеси були повністю зупинені після того, як розпочалася широкомасштабна війна. Тобто йти на вибори з новою системою, яка не має підтримки сьогодні серед суспільства, — це є підірвати легітимність їхнього результату, бо люди не розуміють, як все буде підраховуватися. Ці 27 округів, нібито відкриті регіональні списки, ніби все на папері красиво, але з точки зору розуміння виборців тут повний нуль», — наголосив гість програми.

За його словами, для того, щоб було легше для суспільства, можливо, одноразово влада повернеться до варіанту проведення виборів у 2006−2007 роках.

«Це повна пропорційна система, 450 народних депутатів. Але знову ж таки, я думаю, що будуть питання стосовно імперативного мандату. Бо дуже часто виникали питання щодо його ефективності», — додав політолог.

Схожа ситуація була на виборах до парламенту 2014 року, коли в Україні також ішли активні бойові дії, але тоді не було воєнного стану.

«Тоді якраз на хвилі активізації військового виміру ми бачили, що перемагає за партійними списками народний фронт, який швидко тоді згрупувався, на цій тематиці провели доволі активно свою передвиборчу кампанію й отримали найкращий результат, що, до речі, негативно вразило тодішнього новообраного президента Порошенка, який думав, що його сила займе перше місце. Але це просто такий приклад, що дійсно воєнна тематика буде відігравати свою роль», — вважає Чаленко.

На його думку, після завершення війни був би найкращий час для зміни формування влади.

«Очевидно, що після завершення війни був би просто шикарний час для того, щоб зробити певний рестарт. У нас дуже люблять говорити про рестарт держави, але я не настільки радикальний у цьому плані. Але з точки зору формування саме влади, я думаю, що треба завершувати з цими 300+ партіями», — сказав він.