Світова практика чи даремні витрати: 4 телеканали отримають кошти за трансляцію «Єдиних новин»

Чотири українські телеканали отримають майже пів мільярда гривень за трансляцію телемарафону «Єдині новини».

4 телеканали отримають кошти за трансляцію «Єдиних новин»
4 телеканали отримають кошти за трансляцію «Єдиних новин»

Про це повідомляється на сайті Prozorro. Громадський діяч Андрій Кочуков прокоментував новину телеканалу I-UA.tv.

«Річ у тім, що це фінансування приватних підприємств, залучення приватних підприємств до виконання якихось робіт. Це в принципі світова практика. Наприклад, Сполучені Штати Америки: там взагалі не існує державних підприємств як таких, тому власне всі замовлення від держави — це замовлення для приватних підприємств. Тому це нормальна світова практика», — зазначив він.

Водночас експерт вважає, що цими видатками можна було, наприклад підвищити зарплату військовим, або повернути те, що було. Саме тому, на його думку, в Україні необхідно провести аудит всього, що є в державі, — стосовно того, як працює державний апарат, як працює державне підприємство, куди витрачаються кошти тощо.

«І цей аудит вартує провести на всіх рівнях, починаючи з самого низу, починаючи з витрат, які витрачають територіальні громади. А такий піар цих чотирьох каналів, які працюють у форматі цього марафону, є надлишковим. Це єдиний спосіб, щоб утримати ці канали на плаву для того, щоб власникам не треба було вкладати в них зі своєї власної кишені», — додав громадський діяч.

За його словами, у перші місяці повномасштабної війни наявність «Єдиних новин» була важливою.

«Чи є це доцільним на сьогоднішній момент? Я вважаю, що на сьогодні це недоречно. Річ у тім, що в цьому телемарафоні бере участь чотири канали. У мене було дуже багато питань стосовно того, як ці канали вибиралися. Ці канали комусь належать, тобто вони заангажовані. І в цьому випадку держава платить приватним власникам цих телеканалів, фактично за рахунок держави ці канали зараз утримуються. Бо по суті вони не виробляють того контенту, який потрібен на сьогоднішній момент, щоб він був доречний. Вони або щось констатують, або повідомляють офіційну позицію. Нехай самі телеканали карбують і виробляють свою внутрішню інформаційну політику, щоб це було цікаво. Я вважаю, що це даремна витрата грошей. Це було важливо на перших етапах, але зараз через рік після початку вторгнення це вже неактуально. Тим більше нашій державі є куди витрачати гроші», — пояснив Кочуков.

Окрім цього, він підкреслив, що наявність цього марафону безсенсовно на сьогоднішній момент.

«Треба визначати пріоритети, робити пріоритети в сторону того, що дійсно потрібно. І безумовно є необхідність тотального, глобального аудиту взагалі державної діяльності», — підсумував експерт.