Війна не заважає створювати механізми для викриття схем, — Шишкін

Механізми створення всього в того, у кого завжди була влада. Вони можуть зробити те, чого суспільство не може. І тому вони повинні нести відповідальність за те, що не так зробили, або не зробили, або погано зробили.

Віктор Шишкін у програмі "Точка зору"
Віктор Шишкін у програмі "Точка зору"

Про це заявив суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Якщо ми сьогодні хочемо зберегти обличчя перед Європою, світом і Польщею, то я думаю, що, як мінімум, повинна бути створена парламентська комісія в нас для розслідування всього та повинна цим зайнятися прокуратура, аналогічно повинен зробити польський сейм. І плюс, можливо, спільна польсько-українська змішана комісія по розслідуванню», — зазначив він.

За його словами, якщо абстрагуватися від суб’єктивної думки, механізми викриття схем можуть бути й сьогодні.

«Війна не заважає створювати механізми для викриття схем. Навпаки вони повинні бути дуже миттєво впроваджені. А тепер стоїть питання — а хто це буде робити? Якщо це будуть робити ті люди, які створили оці корупційні схеми, то вони будуть робити все, що це замилювати. Сьогодні в незалежну поведінку представників партії влади я не вірю. Тому, коли я був депутатом, ми наполягали неодноразово, що саме опозиція, яка б вона не була, створювала так званий слідчий комітет у повному складі, без представників, або з мінімальним представником партії більшості. Тому скептицизму в мене набагато більше щодо розслідувань, які будуть іти від цих (від представників правлячої партії, — ред.)», — пояснив Шишкін.

Нагадаємо, Брюссель готує обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн-членів ЄС, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини після того, як вони в односторонньому порядку заборонили імпорт для заспокоєння місцевих фермерів.

Кроки, що обговорюються, заборонять імпорт зернової продукції до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини, що межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту до інших країн-членів ЄС або інших частин світу.