Експерт розповів, чи буде вирішено питання з літаками для України на Рамштайні

Україна може отримати винищувачі F16 найближчим часом.

винищувачі F16
винищувачі F16

Про це в коментарі заявив політичний експерт, керівник Центру громадської аналітики «Вежа
Валерій Клочок.

«Є стійке відчуття, що це питання буде актуалізовано на найвищому рівні. Справа в тому, що приїзд Генсека НАТО Столтенберга свідчить про те, що перемовини щодо сучасної авіації на вищому рівні тривали. Цю інформацію офіційно підтвердили в Офісі Президента. Крім того, вчора Столтенберг під час свого виступу сказав, що перед НАТО стоїть завдання передачі до України літаків, броньованої техніки, налагодження логістики і так далі. Також він наголосив, що чекатиме від сьогоднішнього засідання кардинально нових рішень, які стосуються військової допомоги України. Для успішного контрнаступу потрібна авіація. Зокрема, сучасні літаки F16. Це питання обговорюється на Рамштайні», -каже експерт.

За його словами, якщо на сьогоднішньому засіданні домовляться про передачу винищувачів, то Україна їх зможе отримати дуже швидко.

«В умовах війни ми не можемо прогнозувати скільки це може тривати. Адже контрнаступ підготовлений. Не вистачає лише літаків. Проте є кому керувати F16. Справа в тому, що екс-пілот ВПС США Дем Гемптон в інтерв’ю заявив, що льотчики у відставці у приватному порядку готові долучитися до війни в Україні та керувати літаками. Адже навчати українських льотчиків — довго та дорого. В свою чергу, в Міноборони України зробили таке запрошення для американських пілотів в приватному порядку до інтернаціонального легіону України. Тому пілоти будуть. Що стосується баз розташування, то вони є в західній Європі. Тому вони можуть бути використані для контрнаступу. Тим паче, що є підтримка ППО. Нам навіть передали системи „Патріот“. Тому літаки можуть бути передані в будь-який момент», — каже експерт.

В. Клочок наголосив, що якщо Україні не передадуть літаки F16, то всі танки та броньована техніка, будуть знищені росіянами під час контрнаступу.

«Ми мусимо розуміти, що підтримка з повітря російською авіацією, зокрема, Сушками, потребують відповідної реакції з української сторони. Зокрема F16, тому не виключаю, що ми на днях чи тижнях отримаємо авіацію», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації